Повишават цените на някои от пътеките в болниците с новия бюджет, увери МЗ!

Повишават цените на някои от пътеките в болниците с новия бюджет, увери МЗ!

 Болничните заведения осезаемо ще усетят промяната с проектoбюджетa на Здравната каса за тази година, който ще е с над 582 милиона лева повече спрямо предходната година. Това е една сериозна стъпка, която успяхме да реализираме с общите усилия между екипа на Министерството на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на Националното работно съвещание за обмяна на добри практики в управлението на лечебни заведения за болнична помощ.

Здравният министър допълни, че тази помощ ще спомогне за увеличаване на ниско остойностените детските пътеки, пътеките на вътрешни болести, в хирургичната област и др. По думите му, след извоюването на държавно финансиране на областните болници, това е второто най-значимо постижение по време на неговия мандат.

„Здравеопазването е една от най-големите структури в държавата и от него зависи нашата национална сигурност. А нашата задача е с бързи стъпки да се върнем в елита на обществото, защото най-голямата награда за един лекар, е благодарността на пациентите.“, заяви министър Меджидиев. В заключение той благодари на лекарската общност, в името на която е поел тази отговорност преди 9 месеца, за оказаните подкрепа и съдействие.

Директорът на МБАЛ“Р. Ангелова“- д-р Анатоли Митов, който, заедно с други директори на болници в страната, е присъствал на тази среща, сподели: “Да, новината е добра за държавните и общински болници, които се задъхват от недостиг на средства, каквато е и пернишката. Но, все още е рано да се радваме.  Първо, трябва да бъде приет бюджетът за тази година, а и предложението да мине през пленарна зала. Все пак, първата крачка е направена в посока актуализиране на остойностяването на някои пътеки, което не е правено години наред. Ние отдавна настоявахме затова на фона на поскъпването на всички лекарства, консумативи и каквото още се досетите. Дано политиците да проявят разум и отговорност и да съставят най-сетне редовно правителство, което да решава жизнено важните проблеми на страната“, подчерта д-р Митов.