В Перник стартира кампанията „С бистър ум зад волана“

В Перник стартира кампанията „С бистър ум зад волана“

Инициативата „С бистър ум зад волана“ стартира на една от големите бензиностанции в пернишкия квартал „Изток“. Кампанията е съвместна между Българската петролна и газова асоциация (БПГА), Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Партньор в нея е Областната дирекция на МВР в Перник.

От началото на тази година четиридесет водачи в региона са установени, че шофират след употребата на алкохол. Двадесет и един от тях са били с над 1,2 промила, каза началникът на отдел „Охранителна полиция“ в Перник комисар Йордан Дундаков. Той апелира шофьорите да прекратят тази практика, застрашаваща живота на семействата и близките им.

Доброволци от младежката структура на Българския червен кръст в миньорския град се включиха в кампанията. Те раздаваха безплатни еднократни тестове за алкохол на водачи на моторни превозни средства. Младите хора разясняваха и начините за тяхното използване.

В бензиностанцията беше поставен и професионален стационарен тестер, какъвто има в общо пет обекта в цялата страна. Кампанията „С бистър ум зад волана“ ще продължи и през месец май по време на абитуриентските балове. С нея се цели насочване на вниманието към зрелостниците и превенция срещу шофирането след употребата на алкохол, допълни Мая Любенова от екипа на БПГА.