„Булгаргаз“ предвижда сериозно поевтиняване на газа през май

„Булгаргаз“ предвижда сериозно поевтиняване на газа през май

Към днешна дата се очаква цената на природния газ през месец май да бъде 79-80 лева за мегаватчас, което е намаление с над 18 процента спрямо месец април.

Това информира изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева по време на  открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за обсъждане на доклад относно заявление от обществения доставчик от 10 април за утвърждаване на цена за май, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

„Окончателната цена ще внесем на 1 май, но в този диапазон ще бъде цената за месец май“, заяви Златева. Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ посочи, че това е с 10-11 лева под внесената цена на 10 април .

КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава, че предложението на „Булгаргаз“ за май е с 8,21 процента по-ниска цена от утвърдената регулирана цена за април.

На въпрос на председателя на КЕВР Иван Иванов- каква се очертава да бъде цената през юни, Деница Златева отговори, че към днешна дата се очаква цената за юни да бъде с около 3-4 процента по-ниска от тази за месец май. Няма никакви проблеми с доставките на природен газ до края на годината, изтъкна изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

След края на откритото заседание председателят на държавния регулатор съобщи, че е разгледан доклада относно заявлението на азербайджанската компания „Сокар“ (SOCAR) за издаване на лицензия за дейността търговия с природен газ. По думите му това дава възможност след 2 седмици да се даде такава лицензия.

По същество заключението на КЕВР е, че параметрите, заложени от „Сокар“ в бизнес плана за периода 2023-2027 г., осигуряват необходимите материални и финансови ресурси за изпълнение на лицензионните му задължения във връзка с дейността търговия с природен газ.

Иван Иванов отбеляза, че това още повече засилва позициите на България като страна, която се явява изходна за доставката на природен газ за други страни в региона.

Припомняме, че в присъствието на президентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев в София, ще се състои церемония по подписване на Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България („Булгартрансгаз“), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR). 

След церемонията президентите Румен Радев и Илхам Алиев ще открият официално офис на „Сокар“ в София. Отварянето у нас на представителство на държавната петролна компания на Азербайджан беше договорено между двамата държавни глави през септември миналата година.