Валежите ще са до сряда, от четвъртък повече слънце

 Валежите ще са до сряда, от четвъртък повече слънце

„Изпращаме месец април с 20-градусови температури, но той започна с динамично време и ще ни изпрати с динамично време. Както във вторник, така и в сряда ще има по-чести валежи. По-късно през деня се очакват доста високи температури – до 20-24 градуса. В София ще са около 19°, а към Северна България – 23-24°. В следобедните часове ще се образува купесто-дъждовна облачност в Западна България и ще наблюдаваме краткотрайни валежи“, каза синоптикът Александрина Янкова в студиото на „България сутрин“.

Тя поясни, че има опасност и от градушки в северозападните, западните и югозападните части на страната.

„В Солун ще има разкъсана облачност с гръмотевична активност, температурите са около 20 градуса, в Атина – до 23°. Предимно слънчево време. В Истанбул, отново разкъсана облачност с гръмотевична активност. Над Балканите времето е динамично“, допълни Янкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Синоптикът подчерта, че валежите ще са по-активни до сряда.

„Те ще бъдат над много места в страната, предимно облачно ще бъде. Но от четвъртък въздушната маса ще се стабилизира и вече ще се успокоят валежите. Ще имаме повече слънчеви часове, но температурите ще бъдат по-ниски – около 15-17 градуса. От петък започва постепенно повишение на температурите. А планинските преходи е хубаво да се направят преди обед“, коментира Янкова.

„На 5 май всички любители на астрономията ще могат да наблюдават едно астрономическо явление, като частично лунно затъмнение в полусянката на Земята. Може да се види в 20:29 ч. Самото явление ще започне доста по-рано“, добави още синоптикът.