Художникът Валентин Топалов с престижна награда

Художникът Валентин Топалов с престижна награда

Пернишкият художник Валентин Топалов спечели наградата за живопис в Националната изложба „Лудогорие“ в Разград. Престижното отличие е получено в изключителна конкуренция между близо 300 творби на 182 автори от различни краища на страната и чужбина. Те са били подбрани измежду изпратените общо 506 произведения – живопис, графики и скулптури на 245 творци. Сред тях са и още петима художници от пернишката гилдия- Елена Темелкова, Дончо Захариев, Снежана Велинова, Манол Панайотов и Мая Бисеркова.

Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград е сред организаторите на форума заедно с община Разград и Съюза на българските художници. Събитието се реализира със съдействието на Министерството на културата.

Жури, определено от Управителния съвет на Съюза на българските художници определи носителите на наградите в тазгодишното издание на изложбата. Освен перничанинът, който бе отличен в категорията „Живопис“ бяха присъдени още награди в различни направления. Призът за най-добър авторски материал в категорията „Графика“ бе присъден на Румен Нечев, а наградата в категорията „Скулптура“ получава Йоанна Кемилева. Отличието на Съюза на българските художници получава Никола Певичаров, а наградата за млад художник – Яне Гаджев. Призът за чуждестранен художник отива при Йоанна Стрейну Лавиния от Румъния, а отличието за нетрадиционни форми получава Рафаил Георгиев – Рафо. Откриването на изложбата и награждаването на победителите ще се състои на 22 май. Призьорите ще получат почетен диплом и плакет. Всички селектирани за участие в изложбата творби ще бъдат подредени в залите на разградската галерия.

Творческият форум, който събира български и чуждестранни творци, датира от 1971 година. Първоначално експозицията се е провеждала през четири години, после заради липса на средства традицията е прекъсната за 27 години. През 2013 година е възстановена и оттогава досега се организира на всеки две години. Изложбата цели да запознае ценителите на изкуството, жителите на града и региона със съвременните тенденции в развитието на българското и чуждестранното изкуство. Идеята е също да се привлече вниманието на творците към Североизточния регион на страната.