Перничанинът Илиян Тодоров, известен като килърът от „Соло“, все още не може да бъде екстрадиран у нас

Перничанинът Илиян Тодоров, известен като килърът от „Соло“, все още не може да бъде екстрадиран у нас

Килърът от „Соло“ Илиян Тодоров все още не може да бъде екстрадиран в България, за да си получи наказанието за двойното убийство през 2009-та година пред нощния клуб, съобщават магистрати. Новината е потвърдена и от Михаил Въжаров, баща на една от жертвите – хокеистът Кирил.

„Никой не ми се е обаждал и не ми е давал информация, все още се чака делото, което ще му водят в Узбекистан за това, че е ползвал фалшив паспорт при залавянето му.

Прокурорите поеха сериозен ангажимент, че когато има някакво развитие там – ще бъда веднага информиран какво се случва“, е казал пред lupa.bg Михаил Въжаров.

Едно такова дело трае най-малко 3 месеца, а може да продължи до половин година, поясняват магистрати.

Прокурорите са категорични, че когато Илиян Тодоров бъде върнат, той веднага ще бъде настанен да излежава присъдата си. Двойното убийство пред дискотека „Соло“, която се намира на метри от Съдебната палата, бе извършено на 18 април 2009 г. Тогава след скандал с нож бяха наръгани Васил Александров и хокеиста Кирил Въжаров, които починаха. Техен приятел също бе нападнат, но оцеля.

По случаят бе задържан Илиян Тодоров от Перник. Окончателната присъда на Тодоров бе потвърдена от ВКС в края на 2013 г.

Той обаче избяга от България, за да не излежи доживотната си присъда. Тогава му помогна съдия Румяна Ченалова, на която по-късно й беше образувано досъдебно производство. След време тя започва да работи като адвокат.

В последствие Илиян беше публикувал клипове в интернет, с които отричаше да е замесен в двойното убийство. Така и обаче не бе открит точно къде се укрива. Той бе обявен за издирване от Интерпол с червена бюлетина.

Наскоро беше спипан в Узбекистан с фалшив документ. Двойният убиец да бъде доведен час по-скоро в София и да си излежи присъдата се надяват близките на погубените млади момчета.