С отлични резултати се похвалиха трънските ловци през изминалия ловен сезон

С отлични резултати се похвалиха трънските ловци през изминалия ловен сезон

С много добра слука могат да се похвалят през изминалия ловен сезон ловците от 17-те дружинки на Ловно-рибарско сдружение „Руй“ в Трън. Те приключиха сезона с отстреляни 292 диви прасета. Първенец е дружинката от село Филиповци, с 59 отстреляни прасета. След тях се нареждат дружинките от Лева река-36, Долна Мелна- 29, Вукан-23, Забел-20 и други.

Сравнително добър е бил е бил сезонът и при лова на сърни, като са отстреляни общо 29. С най-добър резултат са дружинките от Вукан и Велиново, които имат по 4 отстреляни сърни.

През този сезон трънските ловци имат определено добър лов при лисиците- общо отстреляни са 94. С най-точен мерник са били ловците от дружинката във Филиповци- 12 лисици, Вукан-11 и Велиново-9.

Прави впечатление, че през отминалия ловен сезон трънските ловци са успели да отстрелят общо 22 чакала, които нанасят много вреди на дивеча, особено на приплодите. Този път са се проявили много добре ловците от дружинката в Забел, които са уличили 7 чакала.

През този сезон трънските ловци имат отстреляни още 10 белки и 4 язовеца.

Много добра слука имат трънските ловци и при лова на пътпъдъка- общо 2 166 и диви гълъби- 1 288.

„Тази година, заради промяна в нормативната база, ще преведем 30 000 лева вместо на Държавната агенция по горите, на Националното сдружение по лов и риболов. Важното е, че то ще ни ги върне отново. Така ще можем да финансираме много мероприятия през летния сезон, за да се радваме на добра слука и през новия ловен сезон. Въпреки оскъдния сняг,  тази зима, успяхме да извършим подхранване на дивеча. Преди близо две седмици приключи таксацията. В момента се обработват данните от нея. Надяваме се, благодарение на огромните грижи, които полагат ловците от всички дружинки, да отчетем увеличаване на дивеча. Сега е най-важно да се опазят приплодите и майките от бракониери. Нашите ловци са безкомпромисни към бракониерите и затова имат такъв добър резултат“, поясни председателят на Ловно-рибарско сдружение „Руй“ Иван Искренов.