Трънчани почетоха паметта на Гюрга Пинджурова, по повод 128 години от рождението й

Трънчани почетоха паметта на Гюрга Пинджурова, по повод 128 години от рождението й

Обществеността на град Трън почете паметта на известната българска народна и оперна певица Гюрга Пинджурова, по повод 128 години от рождението й.

Днес- 18 април, пред паметника на емблематичната за трънско певица бяха поднесени много цветя.

Да почетат паметта на любимата не само на трънчани, но и на много българи певица Гюрга Пинджурова дойдоха кметът на община Трън Цветислава Цветкова, председателят на Общинския съвет Бойчо Харалампиев, представители на държавни и общински институции и граждани.

Гюрга Пинджурова си отиде от този свят през 1971 г на 76-годишна възраст.

Тя започва да пее още от дете песните на своята майка. Като дете майка и я е взимала с нея на жътва и от тогава е запомнила жетварските песни и най – вече песента Бае пладне дойде . В прогимназиалните класове учителите обръщат внимание на малката народна певица и така тя стига до държавното музикално училище в София през 1917 година . Там тя учи при Христина Морфова . По късно като степендиантка Пинджурова завършва оперно пеене в пражката консерватория . Завръщайки се в България тя започва усилена концертна дейност. Учителства няколко години в своя роден край и от 1934 година става редовна сътрудничка на радио София.

През януари 1921г. изнася първия си концерт в България като изпълнява арии и разработки на народни песни . Прави първите си записи на арии и народни песни .

През 1938 година за кратко пее в хора на софийската опера .

От 1938 година пее на живо народни песни по радио София.

През 1939г. се появяват първите и плочи с народни песни. След 9-ти септември 1944 година развива богата концертна дейност и става една от най- популярните народни певици