Звезди на волейбола гостуваха в XVI ОУ „Св. св. Кирил и Методий“
smart

Звезди на волейбола гостуваха в XVI ОУ „Св. св. Кирил и Методий“

Учениците от пернишкото XVI ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ бяха приятно изненадани от посещението в училището на две от най-видните звезди в българския волейбол – Евгени Иванов и Николай Иванов.

Евгени Иванов е бивш български национален състезател по волейбол и настоящ член на Управителния съвет на Българската федерация по волейбол. Наричан е и Пушката заради силния си сервис.

Николай Иванов е бивш капитан на мъжкия национален отбор по волейбол. Наскоро бе избран за член на Управителния съвет на централата и е координатор на националните отбори на България по волейбол.

Двете видни личности на българския спорт бяха поканени от Мирослав Илиев – Председател на Управителния съвет на волейболен клуб „Металург“, който работи по Национална програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ с учениците в училището. Той, заедно с неговите помощници Адела Росенова – треньор и Александър Младенов – кондиционен треньор, направиха открито занимание в обновения физкултурен салон на XVI ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Българската федерация по волейбол стартира мащабна инициатива „С волейбол на училище“, като с този проект се търсят възможности за запалване на интереса на българските деца към обичаната игра и един от най-успешните отборни спортове у нас. За волейболните клубове пък това е пътека за селекция и привличане на таланти с желание и подходящи физически данни.

Програмата цели да покаже, че волейболът и образованието могат да вървят ръка за ръка, като изграждат заедно личността на българските деца, превръщайки ги в гордост за родители, семейство и цялата нация.

Инициативата популяризира и развива волейбола сред подрастващите. Волейболната игра е представяна на учениците от професионални треньори от волейболните клубове. Провеждат се открити уроци по волейбол с цел повишаване интереса към играта и откриване сред малките таланти в училище на бъдещите големи звезди на българския спорт.

Волейболните специалисти запознаха учителите по физическо възпитание и спорт с новите методики за ранно обучение и развитие на подрастващите.

Елена Лозанова – директор на XVI ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ приветства гостите и пожела на учениците да намират повече време за спорт и физическо развитие.

Гостите предоставиха материално и техническо осигуряване, което ще бъде на разположение на децата и техните учители по физическо възпитание.