Започва изплащането на великденската добавка от 70 лева

Започва изплащането на великденската добавка от 70 лева

 От 11 април (вторник) ще започне да се изплаща допълнителната сума към пенсиите, в размер на 70 лева, с която да бъде осигурена подкрепа за Великден на българските пенсионери. Това информираха от ТД на НОИ-Перник.  От тази дата пенсионерите, които получават пенсиите си от пощенските станции, ще могат да получават от тях и еднократната допълнителна сума от 70 лв.

„Изплащането на великденска добавка става с отделен пенсионен запис и ще продължи до края на месец април т.г. В случай че пенсионерът не успее да получи сумата в рамките на този срок, тя ще му бъде изплатена след поискване от териториалните поделения на Националния осигурителен институт“, поясни директорът на ТД на НОИ-Перник Иво Пушев.

Пенсионерите, които получават пенсиите си чрез банка или друг доставчик на платежни услуги, ще получат добавката под формата на допълнителен превод, като платежните им сметки ще бъдат заверени на 11 април 2023 г.

Сумата от 70 лв. ще достигне до над един милион и две хиляди пенсионери в страната, които получават пенсия, без добавките и компенсациите към нея, в размер до линията на бедност от 504 лв. включително. Великденската добавка от 70 лв. ще получат около 40 % от пенсионерите на територията на Пернишка област, което означава 15 913 човека.

За добавката за Великден, Министерският съвет прие решение, с което одобри допълнителен трансфер в размер на 72 милиона лева към бюджета на държавното обществено осигуряване.