Без изненади при имената на пернишките депутати

Без изненади при имената на пернишките депутати

ЦИК обяви официално имената на народните представители в 49-то Народно събрание. За Пернишко изненади няма. Както вече писахме, четирима депутати ще представят региона в парламента – двама от ГЕРБ – СДС, един от ПП-ДБ и един от „Възраждане“. Познахме и имената им. От партията на Бойко Борисов това са Георг Георгиев и Христина Георгиева.

Водачът на листата Георг Георгиев е завършил Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е магистър по политология. Член е на ГЕРБ от 2010 г. През 2014 г. е избран за председател на структурата на „Младежи ГЕРБ“. Преизбран е за председател на организацията през 2021 г. След предсрочните парламентарни избори, проведени през есента на 2014 г., е избран за народен представител. През май 2017 г., Георгиев е назначен за заместник-министър на външните работи в третото правителство с министър-председател Бойко Борисов.

На депутатска банка ще бъде и последната в листата Христина Георгиева, която получи най-много преференции – 2236. Тя работи като педагогически съветник в Средно училище с изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон“ в Перник. Завършила е бакалавърска степен в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. По-късно се дипломира с магистърска степен „Политически мениджмънт“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, придобива и следдипломна квалификация „Педагогическа психология“. Народен представител в 45-ото и 48-ото Народни събрания .

Водачът на листата на ПП – ДБ в Пернишко Бойко Рашков е юрист и университетски преподавател по право. В периода 1995 до 2001 г. директор на Националната следствена служба. Народен представител е в 39-ото НС, заместник-министър на правосъдието от 2008-а до 2009 година. Между 2013 и 2018 г. е председател на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства. От май 2021 г. е министър на вътрешните работи в първото и второто служебно правителство на Стефан Янев, както и в редовното правителство на Кирил Петков (13 декември 2021 г. – 2 август 2022 г.). Депутат в 48-ото НС.

В парламента влиза и водачът на листата на „Възраждане“ в 14-ти МИР Димо Дренчев. Той е роден през 1978 г. в Ботевград, живее в София. По професия е икономист, занимава се с частен бизнес – производство на метални изделия, има 26 години трудов стаж. Семеен е, баща е на три деца. Той е от основателите на „Възраждане“ в региона. Бил е народен представител в предишното НС.