Доброволци почистват църквата „Свети Георги“

Доброволци почистват църквата „Свети Георги“

От няколко седмици доброволци, организирани от отец Герасим, почистват храм „Свети Георги“ и пространството в двора на църквата. Нещо, което не е правено от години. Общинските площи, които са около храма, също бяха почистени, благодарение на общинското предприятие „Флор“.

Целта на всички, които се включват в почистването и частичните ремонти в храма, е за Великден той да посрещне в по-приветлив вид миряните за най-светлия празник. Преди Цветница е боядисана и оградата на храма. Всеки, който иска, може да се включи и да помогне, апелират организаторите.

Църква „Свети ,,Св. Вмчк Георги“ в Перник е най старата действаща църква в града.

Построена е през 1843 година на хълм в местността Кървавото в югозападния край на града. Олтарните икони в църквата са дело на Захарий Зограф, нарисувани са между 1843 и 1846 година. Съвременното разпятие е рисувано по-късно, дело на друг майстор. Стенописите са дело на Коста Вальов и синовете му – представители на Самоковската художествена школа.

В двора на църквата от северната страна са издигнати камбанарията и гробът на свещеник Георги поп Стоилов (1840 – 2 февруари 1930), на чийто паметник е написано „Достойно служи 60 години Богу и народу в гр. Перник“. До надгробния паметник е поставен и старинен кръст от тип „тамплиерски“ с по един букел на всяко от трите рамена.