Великденски добавки в размер на 70 лева само за част от пенсионерите

Великденски добавки в размер на 70 лева само за част от пенсионерите

Част от пенсионерите у нас ще получат великденски надбавки. Това обяви днес премиерът Гълъб Донев на съвместен брифинг със социалния министър Лазар Лазаров и министъра на финансите Росица Велкова.

Допълнителните средства ще бъдат в размер на 70 лв. Ще ги получат близо 1 002 000 пенсионери, чиито пенсии за април, без добавки и компенсации към тях, са в размер до 504 лв. включително.

„В тази група попадат хората с пенсии за осигурителен стаж и възраст; тези с инвалидни пенсии за трудова дейност; хора с пенсии за нетрудовата дейност, които се изплащат от държавния бюджет, включително наследствените пенсии от починал родител; пенсионерите със социална пенсия за старост или инвалидност; хора с пенсии от учителския фонд“, обясни премиерът. Той добави, че добавките ще бъдат изплащани по банков път или в пощенските станции в страната в началото на следващата седмица.

„Средствата, необходими за изплащането на добавките, са в размер на 72 млн. лв. Парите са осигурени от спестен финансов ресурс през 2022 г.“, подчерта Донев. И допълни, че разбира, че пенсионерите, оставащи без добавки, ще възприемат решението на правителството като несправедливо.

„Това обаче беше възможно най-справедливото решение в ситуацията, в която се намира държавата в момента и в която работи служебният кабинет – при бюджетни ограничения и липса на Народно събрание“, увери министър-председателят.