Коалицията ГЕРБ – СДС отново първа политическа сила в Пернишко, ПП-ДБ втори с двойно по-малко гласове

Коалицията ГЕРБ – СДС отново първа политическа сила в Пернишко, ПП-ДБ втори с двойно по-малко гласове

Поредните, пети за последните две години парламентарни избори, са вече минало. Резултатите – и за страната, и за 14-ти пернишки многомандатен избирател район са ясни. В нашата област ГЕРБ-СДС получи подкрепата на 36,40% от хората, отишли до урните в неделя. В гласове това са общо 14 697 бюлетини. За сравнение втората политическа сила в областта – „Продължаваме промяната – Демократична България“ изостава с повече от 16% (за ПП-ДБ са гласували 8159 души). „Възраждане“ е трета политическа сила с 15,32% (6183 гласа), следвана от БСП с 9,9% (3998 гласа). Над чертата е ИТН – 1862 гласа или 4,59%.

В някои от листите се случиха интересни пренареждания.

Но за да го има пренареждането, е необходимо кандидатът да има повече от 7% от гласовете за партията в съответния район. В Перник ГЕРБ-СДС има 14 697 гласа – т.е. всеки един от кандидатите за депутати с повече от 1029 гласа може да пренарежда листата. И точно това се случи. Само да припомним, че за водача на листата автоматично се прибавят и гласовете на всички, които не са отбелязали преференция. В този смисъл личните преференции за първия в повечето случаи са по-скоро подсигуряване на депутатското кресло. Точно този принцип беше важен за водача на листата на ГЕРБ – СДС Георг Георгиев. Той вече със сигурност е депутат в 49-тото Народно събрание със своите лични 1045 преференции, към които се прибавят още 6788 гласа без префернции.

Изненадата обаче дойде при класирането за второто депутатско място, което спечели последната, осма в партийната депутатска Христина Георгиева. За нея вота си са дали общо 2236 избиратели и така тя измести втория в листата Емил Костадинов.

Христина Георгиева e била педагогически съветник в пернишко училище, а през 2021 г. става и председател на женската организация на ГЕРБ. Досега два пъти е била депутат – в 45-ото и 48-ото НС. В парламента ролята ѝ досега е била единствено да чете от парламентарната трибуна, като няма нито едно изказване по същество, показват данните от strazha.bg.

Перник е един от най-важните райони на съревнование между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, но не заради многото мандати, които дава, а заради това, че водач на ПП-ДБ за втори път е Бойко Рашков. На предходните избори бившият вътрешен министър, по чието време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе арестуван, изгуби в Перник с почти двойно по-нисък резултат. И сега обаче, той и партийната му коалиция бяха победени от омразната за тях партия на Борисов. При това той бе победен от една жена… Щото Христина Георгиева е недостижима величина за него.

При „Възраждане“ изненада няма. Беше сигурно, че водачът Димо Дренчев ще получи нужните му гласове, за да заеме депутатската банка. Не само заради широката кампания, която партията му водеше из цялата страна, размахвайки като плашило „страшното евро“, пагубно за националната ни идентичност, а и гибелната за България политика, диктувана от САЩ. Не щем да ни диктуват как да живеем от американското посолство, тръбяха гръмко хората на Костадинов. Ама не проронваха и дума за пагубната им любов към Москва. И човек ще не ще се пита – не искаме САЩ да ни управлява, ама това означава ли , че искаме Русия да ни сочи накъде да вървим? Щото за този вариант дума не се обелва… Но на „Възраждане“ специално в Перник едно не може да му се отрече – близостта до хората през целишя предизборен период. Активистите им и лично водачът на листата можеха да се видят всеки Божи ден на площада. Разговаряха с хората, обясняваха им своите си позиции, приемливи или не, но ги отстояваха. И това им помогна да си грабнат мандата.

Така изглеждаха тези поредни избори в 14-ти МИР в Перник. Не кой знае колко по-различни в сравнение с онези за 48-мия парламент. Може би най-сериозната отлика бе в безумните промени, наложени от ЦИК, заради които този път до десетки членове на секционни комисии само дето не припадаха, изчаквайки до първи петли да им дойде редът да предадат изборните си книжа. Но това е друга опера…