Доналд Тръмп е официално арестуван

Доналд Тръмп е официално арестуван

Пристигането на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в съда в Манхатън означава, че той вече е официално арестуван и задържан от полицията в очакване на обвинението, съобщи АФП.

Той е първият американски държавен глава, срещу когото са повдигнати наказателни обвинения. Смята се, че обвиненията срещу Тръмп са свързани с бизнес измами и нарушения на правилата за финансиране на предизборни кампании, но засега не е известно дали те достигат нивото на тежко престъпление – което води до потенциално лишаване от свобода.

Тръмп няма криминално досие и дали ще бъде осъден на затвор в случай на осъдителна присъда, предстои да разберем.

Републиканецът твърди, че е жертва на „политическо преследване“. Но също така използва случая, за да активизира подкрепата си и да събере милиони долари за опита си да си върне Белия дом през следващата година.

Тръмп отдавна избягва правни последици в личния, професионалния и политическия си живот. Той е уредил редица частни граждански дела през годините.

Като президент той два пъти беше подложен на импийчмънт от Камарата на представителите, ръководена от Демократическата партия, но избегна осъждане от Сената.

Тръмп каза по-рано, че няма намерение да се отказва от състезанието за номинацията на Републиканската партия, дори и да бъде обвинен в престъпление.

Съдебните служители ще запишат пълното име, възрастта, рождената дата, височината и теглото на Тръмп. Те ще проверят дали срещу бившия президент има други издадени призовки.

Ще му вземат пръстови отпечатъци с компютър, а не с мастило. Могат също да го снимат. В Ню Йорк този процес обикновено отнема около два часа, но за Тръмп вероятно ще отнеме не повече от един час. След това Тръмп ще се яви пред съдия и ще има изслушване.

Обвинителният акт ще бъде официално разпечатан и обвиненията ще бъдат прочетени на глас, въпреки че Тръмп може да поиска текстът да не се чете. Той ще бъде попитан как пледира по обвиненията и се очаква да отговори „невинен“.

Адвокатите на Тръмп Джо Такопина, Сюзън Нечълис и Тод Бланш ще уточнят със съдията и служители на окръжния прокурор дата за следващото му явяване в съда.

Технически Тръмп ще бъде арестуван за кратко. Когато му вземат пръстови отпечатъци и се обработват данните му, той се смята за арестуван и задържан.