Избирателната активност в 14-ти пернишки МИР към 16,30 часа стигна 28 процента

Избирателната активност в 14-ти пернишки МИР към 16,30 часа стигна 28 процента

В ранните следобедни часове избирателната активност в Пернишка област се поожива. До 16:30 ч. са дали своя вот 31 126 избиратели, или 29,4 процента от имащите право да гласуват, съобщиха от Районната избирателна комисия .

По традиция най-висока е била тя сред избирателите в най-малката община – Ковачевци, 53,9 на сто, а гласувалите – 625.Най-слаба е активността на имащите право на вот в най-голямата община в региона – Перник. Тук процентите са 28,2 на сто, което означава, че до урните са отишли 22 237 гласоподаватели. В Радомир гласувалите към 16,30 часа са 4744, или 29,8 процента от избирателите. В Брезник процентите са 31,1 на сто, а гласувалите – 1553 човека. В Трън до урните са отишли 1024 човека , което е 33,7 процента; в Земен процентите са 45,06 на сто, а упражнилите правото си на вот са 853.

Към същия час на предходния вот през октомври миналата година своя глас за Народно събрание са дали 26,7 на сто от избирателите.

Като цяло изборният ден върви нормално, уточняват от РИК. Заради повредени машини в четири пернишки изборни комисии е преминато към гласуване с хартиени бюлетини. Това са първа, пета и осма секции, намиращи се на територията на квартал „Мошино“.

Изцяло хартиен вот има и в 18-а секция в радомирския квартал „Върба“.

Изборният ден в региона протичаше спокойно. До обяд в РИК бяха постъпили два сигнала за изборни нарушения. Единият от тях бе за нерегламентирана агитация пред секция в двора на Седмо училище в Перник. Другият бе за грубо отношение в секция в село Зидарци.

Две са били секциите в региона, където заради проблем с машините е предприето преминаване към изцяло хартиен вот. Това са първа секция в пернишкия квартал „Мошино“ и осемнадесета секция в радомирския квартал „Върба“.

За пръв път през последните години ЦИК реши, че данни за избирателната активност ще се подават само два пъти в деня на вота ще се отчита междинната избирателна активност в часовете 11.00 и 16.00. На страницата на Комисията данните ще бъдат публикувани съответно до 12 и до 17 часа. От РИК-овете, в т.ч. и пернишката комисия не посмяха да нарушат разпоредбата. Не е ясно от какво е продиктувано подобно решение, още повече, че крайният час за вота бе фиксиран на 20 часа и то при условие, че пред дадената секция няма закъснели  желаещи да гласуват. А това лиши от актуална и навременна информация избирателите. Пък после нека пак се чудят защо

Окончателната информация за броят на гласувалите ще бъде оповестена след обработката на данните от секционните протоколи.

Гишетата на паспортните служби в Перник и в районните управления в Радомир, Брезник и Трън работиха до 19:30 часа вчера. Служителите на сектора издаваха удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти и документи с изтекъл срок, за да може гражданите спокойно да упражнят избирателните си права. До обяд вчера шест души бяха получили такива.

Какви са окончателните резултати от вота вчера и между кои политически партии и коалиции ще бъдат разпределени четирите депутатски мандата за 14-ти МИР ще стане ясно вероятно по-късно днес. Сигурно е, че ГЕРБ – СДС и ПП-ДБ ще имат своите пернишки представители в 49-то Народно събрание. Дали те обаче ще бъдат по два, или ще видим конфигурация 2:1:1, ще стане ясно днес. Почти сигурно е обаче, че БСП пак ще е без мандат. Пак днес ще разберем и дали новият начин на провеждане на вота е създал проблем в секционните избирателни комисии и в РИК.

Иначе е любопитно да видим какво споделиха вчера някои от кандидат – депутатите.

Кандидатът за народен представител от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Кирил Стоев гласува в Радомир, придружен от съпругата си. „12 години свикнахме на едно корупционно управление, което отчая и обезвери хората, така че днес да не могат да вдигнат глава и да повярват, че всичко е в техни ръце и всичко зависи от днешния ден. Нямаме нужда от спасители, защото сами можем да си помогнем, като излезем и гласуваме за европейско развитие на България“, каза той.

Лидерът на „Левицата“ в Пернишко Петър Първанов, който е и водач на листата, пък бе пределно ясен: „Гласувах с надежда, че разумът ще надделее в страната ни и хората ще се обединят за по – доброто бъдеще на България! Гласувах с убеждението, че само така с активна позиция и чрез излизане до избирателните секциите ще може да променим политиката в страната и да я направим по – добро място за нашите деца !Гласувах за бъдеще без война, за една по – спокойна и мирна България и по- спокойна и мирна Европа!“