В Пернишко избирателната активност по-висока в сравнение с предходния вот

В Пернишко избирателната активност по-висока в сравнение с предходния вот

В Пернишка област до 11:30 ч. са гласували 9,4 на сто от избирателите, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия Станислава Антова.

Най-активни са гласоподавателите в община Ковачевци, където до урните са отишли 24,2 процента от имащите право на вот. Най-ниска засега е активността в община Перник, където правото си на глас са упражнили 8,6 на сто от изби

рателите. В Радомир към момента са гласували 10,6 процента от гласуващите, Брезник – 9,9 процента, Трън – 12,5 процента, Земен – 16,9 процента.

Към същия час на предходните избори на 2 октомври 2022 г. активността на вота за Народно събрание в 14-и МИР-Перник е била 8,8 на сто.

Изборният ден в региона протича спокойно. До момента в РИК са постъпили два сигнала за изборни нарушения. Единият от тях засяга нерегламентирана агитация пред секция в двора на Седмо училище в Перник. Другият е за грубо отношение в секция в село Зидарци. Две са секциите в региона, където заради проблем с машините е предприето преминаване към изцяло хартиен вот. Това са първа секция в пернишкия квартал „Мошино“ и осемнадесета секция в радомирския квартал „Върба“.

Гишетата на паспортните служби в Перник и в районните управления в Радомир, Брезник и Трън работят до 19:30 часа днес, припомниха от Областната дирекция на МВР. Служителите на сектора ще издават удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти и документи с изтекъл срок, за да може гражданите спокойно да упражнят избирателните си права. До момента шест души са получили такива.