Потвърдено. Трупът от водоема до рудника в квартал „Бела вода“, край Перник, е на Емил Боев

Потвърдено. Трупът от водоема до рудника в квартал „Бела вода“, край Перник, е на Емил Боев

Изплувалото тяло във водите на шламохранилището в пернишкия квартал Бела вода е на изчезналия преди 63 дни столичанин Емил Боев. Това бе потвърдено днес на официална пресконференция, в която участваха говорителят на пернишката прокуратура Албена Стоилова, зам.-директорът на ОД на МВР  комисар Йордан Николов, началникът на отдел „Охранителна полиция“  Йордан Дундаков и говорителят на дирекцията Венцислав Алексов.

Прокурор Стоилова изнесе нови обстоятелства около смъртта на младия столичанин. Тялото на Емил Боев е било забелязано в езерото край Бела вода снощи малко преди 19.00 часа от случайно преминаващ мъж. Той е сигнализирал на 112 и веднага към мястото са се отправили екипи на полицията. Трупът е бил изваден иоткаран в Съдебна медицина. Първоначалният преглед не е показал следи от насилие. При огледа е намерена и личната карта на Емил Боев, открита е и татуировка, която също се е оказала важна за установяване на самоличността на удавника.

На пресконференцията днес стана ясно, че водоемът е бил обхождан неколкократно по време на издирвателните действия, в т.ч. и с дрон. Езерото обаче не е проверявано от водолази, защото има опасни участъци в него и затова е воден разговор с представители на Военно-морските сили, които е трябвало да изпратят специален екип водолази, които идния вторник е трябвало да проверят дъното на шламохранилището. Днес ще се обадим  да не пътуват към Перник, защото тялото е намерено поясни зам-.директорът на ОДМВР комисар Николов.  

На съвместната пресконференция на прокуратурата и полицията бе изяснено защо толкова късно е изплувал трупът на Емил. Причината е, че по принцип, когато става дума за удавяне, тялото изплува над водната повърхност след 40 до 60 дни. През голяма част от миналите седмици водата е била замръзнала, а това е и причина трупът да не е в напреднал стадий на разлагане, което е помогнало и при разпознаването, допълни комисар Николов.

Говорителят на Окръжна прокуратура Перник Албена Стоилова поясни, че още снощи, след като близките са били уведомени, те са пристигнали в Перник и са били допуснати да видят тялото. Те са потвърдили, че това е Емил. Но ще се направи и съдебна експертиза, която да установи дали смъртта е насилствена или е в следствие на удавяне. Ще се направи и ДНК анализ.

От прокуратурата и полицията изказаха съболезнования към семейството на младия мъж.