Пернишкият бизнес и политиците се обединиха, че е наложително да се организират периодични срещи, за да се обсъждат проблемите и да се търсят решения с общи усилия

Пернишкият бизнес и политиците се обединиха, че е наложително да се организират периодични срещи, за да се обсъждат проблемите и да се търсят решения с общи усилия

„В момента бизнесът в България работи в много трудна ситуация. Той няма представя какво ще се случи в държавата след два-три месеца, за да си прави някакви планове. Ако трябва сега да започвам своя бизнес, аз нямам шанс. Това се отнася и за много други бизнесмени. Липсата на какъвто и да е хоризонт, не ни позволява да планираме дейността си и да разработим инвестиционна програма. За нас, бизнесмените, е важно да знаем политиците какви намерения имат за периода, през който ще управляват и какво можем да очакваме в областта на данъчната политика, социалната сфера, цените на горивата и електроенергията. Непрекъснатата промяна в законодателството създава несигурност у всички. В такава обстановка се работи изключително трудно“. Това сподели председателят на РО на КРИБ-Перник Георги Милев, на срещата с кандидати за народни представители от листата на ЛЕВИЦАТА на предстоящите парламентарни избори на 2 април. В срещата участваха и членове на Управителния съвет на КРИБ-Перник.

На срещата обект на коментар бе забавянето на Плана за устойчивост, загубите, които понесе икономиката на страната ни от поскъпването на цените на горивата и електроенергията, недостигът на квалифицирани кадри, който вече създава проблеми в някои сектори на икономиката на страната.

Георги Милев подчерта, че при всичките си срещи с политиците, бизнесът поставя въпроса да се положат повече усилия за изсветляването на сивия сектор. „В последните години, при смяната на правителствата, влизаха в сила, както ние ги наричаме „бухалките“- НАП и МВР, които започваха тенденциозни проверки и то на фирми, които работят на светло и си плащат данъците. Освен това, политиците със своите решения удрят по бизнеса и то сериозно, защото тези решения не са обсъждани с бизнеса. За пример ще дам раздаването на енергийни помощи на всички- освен на фирмите в производството и на мобилните оператори, на енергийни фирми. Липсата на далновидност и грижа за родното производство у политиците ще докара до фалит селското стопанство. Защо се стигна до тези протести? Защото нашата държава осигури коридор за тировете със зърно от Украйна от Русе до Кулата. Да, но тировете се разтоварват тук, в България. Всички знаем, че Украйна е производител на торове, а не е в Евросъюза. Зърното от Украйна не се подлага на сериозна проверка за вредни пестициди, а то се използва за храна на животните и така стига до нашата трапеза. Ние, бизнесмените настояваме държавата и политиците да проявяват повече загриженост за родните производители, както правят това в повечето европейски страни“, заяви категорично Георги Милев.

Арх. Михаил Михайлов отново постави въпроса за политиката на държавата спрямо трайно безработните. „Нашата държава не мотивира трайно безработните да си търсят работа, давайки им пари продължително време. Ако тези пари бъдат предоставени на бизнеса, той ще може да открие нови работни места и да привлече кадри. Другият сериозен проблем за бизнеса е тромавата бюрокрация и некомпетентност на някои служители както в общините, така и в държавните институции, които са поставени на възлови места. Ако администрацията бъде намалена и възнагражденията на служителите се увеличат, това ще се отрази положително върху работата им“, подчерта арх. Михайлов.

Петър Първанов, който е водач на листата на ЛЕВИЦАТА за 14 МИР Перник, който също има свой бизнес, беше категоричен, че повечето от решенията, които касаят реалния живот, трябва да обсъждат решенията с бизнеса, за да бъдат те работещи, а не пречка в развитието на бизнеса и икономиката.

„Ние искаме политиката в нашата страна да започне да се провежда от долу нагоре, за да има приложимост в реалния живот. До сега политиката се води от горе надолу и както виждате много сектори в обществено-икономическия живот на страната зациклиха. Ако политиците по-често се допитват до бизнеса, решенията, които ще вземат ще бъдат адекватни на реалната ситуация в страната и ще подпомагат икономиката, а от там и социалния сектор.

В края на срещата политици и бизнес се обединиха около тезата, че е наложително да се организират периодични срещи, на които да се обсъждат проблемите и да се търсят решения с общи усилия.