Пернишката МБАЛ“Р. Ангелова“ ще бъде оборудвана с нов модерен скенер

Пернишката МБАЛ“Р. Ангелова“ ще бъде оборудвана с нов модерен скенер

Пернишката МБАЛ“Р. Ангелова“  освен с четири нови хемодиализни апарата, ще бъде оборудвана и с нов съвременен, модерен скенер. Средствата за новата апаратура са предоставени отново от Министерството на здравеопазването. Това информира директорът на лечебното заведение д-р Анатоли Митов.

На въпроса- как е успял да убеди министерството да осигури толкова пари за апаратура, при недостига на средства в държавата, д-р Митов отговори: “Сигурно съм бил много убедителен и загрижен за оцеляването на пернишката болница, която е единствена в цялата област. Наистина скенерът, който ни предстои да закупим, ще бъде съвременен и ще позволи отлична диагностика. За него здравното министерство ни отпуска над 600 000 лева. Скенерът ще позволи да предоставим на нашите пациенти качествено и навременно здравеопазване, което е от голямо значение. В момента подготвяме документацията за обществените поръчки за избор на доставчик, както за скенера, така и за хемодиализните апарати. Заедно с това очаквам до десетина дни да приключим и с основния ремонт на Неврологично отделение. Целта ни е с осигуряването на съвременно оборудване да привлечем млади специалисти в нашата болница, тъй като в момента около 60% от лекарите ни са пенсионери. Притежаването на подобна съвременна техника ще ни помогне да привлечем повече пациенти, което ще доведе и до повече средства от Здравната каса, на които ние основно разчитаме“.

Директорът на МБАЛ“Р. Ангелова“ допълни, че от началото на тази седмица има постъпил само 1 пациент с коронавирус. „Очевидно сме успели да изградим колективен имунитет, пък и вирусът поотслабна и вече преминава по-леко. Но това не трябва да заблуждава хората със сериозни хронични заболявания. При тях той преминава по-трудно и в повечето случаи с усложнения. Затова тези хора трябва да са предпазливи“, посъветва д-р Митов.