Земенският фестивал събра отново сурвакарите

Земенският фестивал събра отново сурвакарите

Въпреки че обичаят Сурва отдавна мина, сурвакари и кукери отново се събраха в Земен за еднодневния фест „Магията на Сурва“. В него бяха заявили участие 20 сурвакарски групи.

Фестивалът е под патронажа на кмета на град Земен. Домакини и гости се наслаждаваха на дефилета, факелни шествия, както и на  песни и танци с народната певица от Перник Ива Давидова.

Организаторите на фестивала обявила и специалните участници в него.

Сред тях бе войводката на сурвакарската група на село  Елов дол София Иванова, която беше придружена от малката войводка Дария Мартинова на 7 години. Всяка година атрактивната група на Елов дол избира своя войвода и тази година за първи път е била избрана жена. София участва в групата вече над 30 години.

Войводата на сурвакарската група на село Габров дол, който ръководи групата почти 40 години е Нестор Несторов. Групата е една от най-атрактивните в България и носител на редица награди от маскарадни форуми не само в България, а и по света.

Дефилираха и малките сурвакари от Трън  – “Преличотине“. Те за пръв път през 2023 година  участваха в Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник, в детската Сурвакариада и печелят 2 престижни награди за възраждане на традицията.

Във феста участва и най-атрактивната група от 3-ти квартал в Благоевград, създадена през 60-те години на миналия век, с ръководител Илия Дамянов, наброяват над 250 човека. Неговата фамилия от поколения предава едни от най-мистичните и колоритни български обичаи, богатството, традицията, занаята на рода и емоцията на селището! В групата има три поколения семейство Дамянови, които пазят традицията не само на Благоевград, но и в цялата страна. Илия Дамянов е известен със своите над 600 чана, които пази над десетилетия. Дъщеря му Деси Дамянова, пък която познава цяла България е жената – ръководителката на Беляците. Не по-малко атрактивна бе и група „Джамалъ” от село Равно поле, община Елин Пелин, която е създадена от 1954г. и е носителка на специалната награда на публиката от МФМИ „Сурва“-Перник 2023, определена с SMS гласуване –буре с вино. Тя пресъздаде обичая „Сватба“ в Земен.