В Радомир предлагат парична помощ за новородено или осиновено дете и за спортни клубове

В Радомир предлагат парична помощ за новородено или осиновено дете и за спортни клубове

Община Радомир планира да задели до 36 000 лв. в тазгодишния бюджет за еднократно финансово подпомагане на новородено или осиновено дете, съобщиха от администрацията. По решение на Общинския съвет от миналата година общината отпуска на всяко бебе по 600 лв. Мярката е във връзка със стратегията на общината за насърчаване на раждаемостта. Освен за новородени, се подпомогнат и родителите, осиновили дете. При раждане на близнаци еднократната помощ се изплаща за всяко дете близнак.

Условието е родителите да са с постоянен адрес в община Радомир от поне две години преди раждането, или осиновяването на детето. Родители с настоящ адрес също ще имат право на помощта, ако поне единият от тях живее в общината минимум от три години преди раждането на детето, или осиновяването му. Освен това майката и бащата трябва да имат завършено поне средното образование. Заявления за отпускането на помощта се приемат целогодишно, като парите се отпускат до 90 дни след раждането, или осиновяването.

На семейства и двойки с репродуктивни проблеми общината предвижда да предостави 18 000 лв. Планираните средства за финансово подпомагане на жители на общината за новородено или осиновено дете възлизат на общо 97 000 лв.

Сумите ще бъдат утвърдени на заседание на Общинския съвет идната седмица.

Местната администрация предвижда и субсидия в размер на 407 000 лв. за спортните клубове на нейна територия. Най-много средства – 353 800 лв., са заделени за втородивизионния футболен клуб „Струмска слава“. Десет хиляди лева ще получи Спортен клуб (СК) „Гаврил Радомир“, 9 000 лв. – карате клуб „Цанев“.

Финансиране ще има и за футболните клубове в селата Долна Диканя, Дрен и Друган, СК „Аполон“, тенис клуба и клуб „Олимпиец“ в Радомир.

Окончателният размер на субсидията ще бъде утвърден на заседание на Общинския съвет в края на месеца. На територията на община Радомир функционират девет спортни клуба.