Внесените от Украйна 2,5 милиона яйца са безопасни, уверява БАБХ

Внесените от Украйна 2,5 милиона яйца са безопасни, уверява БАБХ

След като се появи информацията, че 2.5  милиона яйца, внесени от Украйна, са изчезнали, Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ започна проверка в различни асоциации, търговски вериги и фирми от хранителния бранш заради високата инфлация. Според ведомството има основание да се предявяват твърдения за нарушаване на конкуренцията, така че цените да се вдигат повече от необходимото според пазара.

Председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов заяви, че Съюзът на птицевъдите ще внесе искане за проверка от Агенцията по безопасност на храните. По данни на сдружението у нас са внесени 2,5 млн. яйца от Украйна, които не се продават в търговските обекти. От Съюза подозират, че има нарушение по тяхното пласиране и те се маркират с друг произход.

По информация от  Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, на 24 март  са излезли окончателните резултати от пробата официален контрол на пресни кокоши яйца, клас А, с произход Украйна, внесени в България през периода 09-19.03.2023 г.

Анализът е извършен в акредитираната Централна лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология. Пробите са изследвани за забранени за употреба ветеринарни лекарствени продукти, антибиотици, сулфонамиди, кокцидиостатици, тежки метали и  радиоактивност. Резултатите са отрицателни, яйцата са безопасни. Според БАБХ, на украинските яйца има печат, по който те могат да се различат от българските.