КРИБ-Перник: Искаме стабилност в държавата, с хоризонт от четири години

КРИБ-Перник: Искаме стабилност в държавата, с хоризонт от четири години

„Ние като членове на Управителния съвет на РО КРИБ-Перник, в която членуват фирми, които работят съгласно законите на страната, се радваме, че изявихте желание да споделите вашите виждания за управлението на страната. Ние се надяваме, че вие, въпреки разделителните линии, които прокарвате, ще проявите разум и отговорност и ще съдействате за съставянето на редовно правителство. В срещите ни с кандидатите за народни представители от партиите, които пожелаха да разговаряме по проблемите на страната, ние подчертахме, че и хората, и бизнеса се уморихме от избори и искаме стабилност в държавата с хоризонт от четири години. На бизнеса му е нужна предвидимост, за да се стабилизира и развива. Ние смятаме да ви поставим някои въпроси в сферата на икономиката и данъчната политика. Нас определено ни безпокоят слуховете за евентуално вдигане на данъците, за премахване на плоския данък, за налагане на данък свръх печалба. Искаме да чуем какво е виждането на БСП по тези въпроси“, това заяви председателят на РО КРИБ-Перник Георги Милев в началото на срещата с кандидатите за народни представители от БСП за България за 14 МИР-Перник. В нея взеха участие освен водачът на листата Борис Цветков и Ива Борисова, Иван Димитров, Иво Михайлов, и Илиян Илиев, както и лидери на общинските и областната организация на БСП в Перник. От страна на КРИБ-Перник присъстваха и Добри Владимиров, и арх. Михаил Михайлов.

Борис Цветков представи листата на кандидатите за народни представители от региона. Той подчерта, че въпреки разделителните линии, БСП е проявявала разум и добра воля в името на благото на страната. За пример Цветков посочи предложението на БСП за председател на 48-то Народно събрание да бъде избран Вежди Рашидов. „Благодарение на това този парламент, въпреки противоречията, все пак проработи и свърши някаква работа“, подчерта Цветков. Според него, сегашната минимизирана, за жалост, средна класа трябва да се запази. „Тоест, хората, които реално работят и допринасят чрез бизнеса си са основната движеща сила и затова не трябва да се обременяват с нови данъци. Но за да стане това възможно, а и да осигурим оцеляването на възрастните хора, които са изградили нашата икономика, се налага за най-високите доходи да има някакви данъци, но те да не са драстични. За сравнение ще дам други европейски страни- Франция, Австрия, Германия, където данъците са в пъти по-високи и пак не им стиган парите за някои разходи. Но ако вие, като представители на бизнеса, считате, че някои наши предложения са не реалистични или, че ще навредят сериозно на бизнеса, ние сме достатъчно прагматични да го коригираме, щом ще навреди на местния бизнес или на определен сектор. Ние сме категорични, че държавата трябва да подкрепя родния бизнес. Колегите ни, които работят в специализираните ни съвети са диалогични хора. Ако нещо, което предлагаме няма да бъде полезно за страната, а би могло да навреди, сядаме и обсъждаме кой вариант е най-благоприятния и за страната, и за бизнеса“, заяви Цветков.

Според Иван Димитров, както в пернишки регион, така и в страната, в момента се усеща остър недостиг на квалифицирани специалисти. “Ние от регион, която разполагаше с много добри кадри в областта на икономиката и промишлеността, сега вече ги нямаме. От това страда най-много бизнесът. Ние от БСП се отнасяме с респект към КРИБ и неговата роля в обществения живот на хората в областта и винаги ще подкрепяме бизнеса, както сме го правили и до сега. Уважение към Харвард, но реалността в страната ни в момента е съвсем друга“, заяви Иван Димитров.

Борис Цветков информира представителите на бизнеса, че от БСП предприемат първи стъпки за възстановяването на Технологична професионална гимназия „Юри Гагарин“, която някога е била елитно училище, дало много кадри както на икономиката в региона, така и в страната. “Тази идея може да се реализира само със съдействието на бизнеса. Подготвените кадри от тази гимназия ще се реализират в различните  производствени фирми в региона“, подчерта Цветков.

Георги Милев апелира политиците, когато сформират правителство, да поставят кадърни специалисти на възловите места, които да се допитват до бизнеса, когато правят някакви предложения. За пример той даде предложението за подпомагането на бизнеса по времето на пандемията. „Нашата идея бе да запазим работните места, а се оказа, че се финансираха не работещи фирми, за да оцелеят“, уточни Милев. Според арх. Михайлов, вместо да се дават пари на трайно безработни, които нямат желание да работят, тези средства могат да се предоставят на бизнеса, за да може не само да запази, но и да разкрие нови работни места.

Георги Милев поясни, че допълнителното облагане с данъци, с аргумента за свръх печалба, ще създаде сериозни затруднения за бизнеса и ще го лиши от възможността за реинвестиции и разширяване на производството. “Според нас са необосновани темповете, с които нараства минималната работна заплата. Ние, по предприятията, си плащаме на хората над минималната работна заплата. Проблемът е, че увеличавайки минималната работна заплата, на практика вие ни товарите не с осигуровките на нашите предприятия, а с тези, които трябва да се плащат на огромната администрация в общините, областите и министерствата. Нека те си поемат ангажимента да си увеличат средствата, което ще стане със съкращения в администрацията, които са наложителни. Ние имаме най-голямата администрация на брой население в целия Евросъюз. Необходимо е вие, политиците, да мислите как увеличението да стане така, че да не бъде за сметка само на работодателите. То може да бъде за сметка на намаляване на администрацията, чрез автоматизиране на някои услуги и производства. КРИБ  още от 2014 г. води битка с различните ведомства, когато се кандидатства по различни проекти. Практиката до сега беше, за да се получат повече точки се искаше брой новооткрити работни места. Ние пък искаме средства за автоматизиране на производството и намаляване на работните места. Едва сега се проумя, че при този недостиг на хора, единственото спасение е модернизирането на производствения процес и въвеждане на високи технологии. Искам да подчертая пред вас, че за КРИБ няма значение коя партия ще управлява. За нас е важно да има правителство, което да отпуши строителния сектор. Защото, например, фирмата на Добри Владимиров има неразплатени милиони от строителството на пътища. Получавайки тези пари, той ще разплати на други фирми, на които дължи пари и ще им помогне да оцелеят, вместо да фалират. За краткото време, в което БСП беше в управлението, направихте няколко положителни промени. Но вие се превърнахте в банка, от която крадат хора партии, които се определят като социални. Трябва да направите всичко възможно да си върнете първо доверието, а после и хората. Напоследък всички партии крадат от вас и затова на избори резултатите ви намаляват. И вие-политиците, и ние-бизнеса, трябва да направим така, че да мотивираме хората да излязат и да гласуват. Така ще бъде сведен до минимум и корпоративният, и купеният вот. Нашето послание е да има непрекъснат диалог между политиците и бизнеса. Само така ще можем с общи усилия да намерим верните решения, които да помогнат на държавата да се стабилизира и да продължи да се развива с ускорени темпове. Това със сигурност ще се отрази благоприятно върху стандарта на живот на всички ни“, заяви Милев. Срещата приключи с взаимни обещания политиците и бизнеса да си сверяват непрекъснато часовниците, за да няма сътресения в държавата.