Търсят доброволци за ремонт на Кладнишкия манастир

Търсят доброволци за ремонт на Кладнишкия манастир

Кладнишкият манастир „Свети Николай“, който от години е в окаяно състояние, набира доброволци, които да се включат в дейностите по ремонт на сградата.

Отец Орлин Алексиев, и.д. игумен, коментира пред БНТ, че в макар в старото монашеско крило да е бил извършен ремонт на покрива и фасадата, все пак манастирът има крещяща нужда от премахване на разпадащата се плевел. „Имаме нужда от ремонт на помещенията. В старото монашеско крило беше извършен ремонт, на покрива на сградата и фасадно, но манастира има крещяща нужда от премахване на плевнята, която се разпада и трябва да бъде възобновена. До игуменското крило смятаме да изградим три външни тоалетни за посетители, да се обърне внимание на монашеското крило, на магерницата. Нуждаем се да се преместят едни бордюри, които са донесени като дарение за паркинга. Няма да върна никой желаещ да дойде и да помогне и да участва в ремонта на манастира“, казва отец Орлин.

Откакто е в манастира, игуменът е успял да обедини цялата местна общност, сподели кметът на село Кладница Васил Мирчев.

„Желаещи има и се включват, а през годините всичко, направено откакто тук е отец Алексиев, това се прави на доброволни начала. Затова призоваваме всеки, който има възможност, да се включи. Средства се набират и има, но когато се нуждаем от труд, има нужда от хора, защото да се наеме фирма, ще излезе много скъпо“, каза още Васил Мирчев.