„Конкордия“ набира средства за семейства от маргиналните общности и в Перник

„Конкордия“ набира средства за семейства от маргиналните общности и в Перник

Фондация „Конкордия“започна дарителска кампания под надслов „Живот без насилие за нашите майки и дъщери“, която ще помага на маргинални общности не само в столицата, но и в Перник.

„Хората трудно говорят за насилието, трудно го припознават и споделят, че са жертви на такова, а в групите с които ние работим, абсолютно се застъпва мнението то да не бъде припознавано“, казва Зорница Симеонова – комуникационен експирт. Тя поясни, че работата на всички екипи във фондация „Конкордия“ е фокусирана върху децата.

 “Сто процента от децата, които идват при нас и търсят подкрепа, са преживели едно или в масовия случай много видове насилие, живеейки в семейство, в което или са част или са свидетели на насилие. Работейки с децата, ние искаме да не ги откъсваме, а да работим като цяло със семействата, с жени претърпели насилие, които не го припознават, не знаят, че съответното поведение е насилие срещу тях“, каза още Зорница Симеонова.

Тя сподели, че чрез средствата, които се надяват да наберат от дарителската кампания ще могат да проведат обучение – какво е насилие, какви са видовете, как да се разпознават признаците на насилие и към кого могат да се обърнат в случай на насилие.

Фондация „Конкордия“ има 14-годишен опит в работата с маргиналните общности, за който те споделиха:

„Работата в изолираните общности е трудна, тъй като поради необразованост или липса на обща култура, жените там не припознават себе си като жертви, освен това те са израснали поколения наред в такъв модел семейства“, посочи Маргарита Димитрова ръководител на мобилния екип към фондацията.

Тя допълни още, че в тези общности може да се говори за много видове насилие, но постави акцент върху проблема с високата раждаемост.

„Това също е вид насилие. Обикновено тези жени не желаят да имат много деца, принудени са поради много причини, сред които и финансови, налаган им е психологически тормоз. Но това можеш да го разбереш, когато влезеш в общността и те припознаят в теб човек, който иска да им помогне“, посочи още тя.

Дарителската кампания вече е открита в Platformata.bg.

Със средствата от нея ще се проведе програма за семейно планиране на жени в маргинализирани общности в София и Перник. Целта е жените да разберат, че насилието не е нормален начин на живот, да бъдат критични към него, да възпитават своите деца да го разпознават