През април – десетото издание на „Приятели чрез танца“ ще е в Перник

През април – десетото издание на „Приятели чрез танца“ ще е в Перник

През април в Перник ще бъде проведено десетото издание на фолклорния танцов фестивал „Приятели чрез танца“. Това съобщи за Таня Георгиева – организатор на събитието. Проявата е традиционна и се провежда два пъти годишно. Перник домакинства пролетното издание, а Сливен – есенното.

Фестивалът, предвиден за 22 април, е отворен за всички клубове, изпълняващи български народни танци, в това число детски и младежки състави и формации. По традиция събитието ще бъде на открито в центъра на миньорския град, а при лоши метеорологични условия – в Общинския младежки дом.

Фестивалът „Приятели чрез танца“ е наименуван на танцовата къща, която вече десет години го организира и утвърждава. От три години той е без конкурсен характер. Георгиева уточни, че любителските клубове, подали заявка за участие, заплащат такса, докато детските и младежките танцови състави са освободени от такава. Това става възможно чрез подпомогане от страна на Консултативния съвет за младежка политика (КСМП) към кмета на община Перник.

Миналата година по време на фолклорната проява са се явили 22 групи от региона на Западна България. Сега също се очаква интересът да е голям. За любителите на фолклорното ни танцувално изкуство отново са подготвени грамоти, плакети, както и специални награди, осигурени от спонсори и спомоществуватели, допълни Георгиева.