Значително намаляха болните от варицела и други заразни болести, твърдят от РЗИ

Значително намаляха болните от варицела и други заразни болести, твърдят от РЗИ

Намалели са болните от заразни заболявания в региона. Регистрираните заболели през изминалата седмица са 52-ма, при 68 за предходната. Това информира Регионалната здравна инспекция в Перник.

Другата добра новина е, че значително са намалели заболелите от варицела през седмицата. Констатираните болни през периода са  35, при 55 за предходната. Заболелите са във възрастови групи: 0-4 г. – 13 деца.; 5-9 г. – 13 деца.; 10-14 г.– 5 деца; 15-19 г. – 1; 20-29 г. – 1; 30-39 г. – 1 и 40-49 г.– 1. Заболелите са регистрирани в общините Перник и Радомир.  Всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ №14 „Славейче“, ДГ №8 „Изворче“, ДГ №9 „Калина Малина“, ДГ №5 „Вела Пеева“, ДГ село Драгичево, ХІІ ОУ „Васил Левски“, VІ СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и V СУ „П. Р. Славейков“ – Перник и ДГ „Слънце“ – Радомир.

През седмицата се наблюдава увеличаване на болните от грип и остри респираторни заболявания. Регистрираните заболели са 89, при 73 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период в областта е била 127,25%оо, при средна за страната 107,39 %оо към 13.03.2023 г.

През седмицата леко са се увеличили и болните от COVID-19. Установените през периода новозаразени са 8, при 5 за предходната седмица. Заболелите са от общините Перник, Радомир и Трън. Трима от тях са хоспитализирани в МБАЛ „Рахила Ангелова“ – Перник, един е в МБАЛ „Св. Анна“ и един е в МБАЛ „Княгиня Клементина“ (5-та градска) – гр. София. Останалите заболели се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Няма засегнати организационни колективи.

Незначително са нараснали и болните от скарлатина през отминалата седмица. Регистрираните болни са 8, при 6 за предходната. Заболелите са във възрастовите групи: 0-4 г. – 1 дете и 5-9 г. – 7 деца.  Случаите са регистрирани в общините Перник и Брезник. Всички деца се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ №4 „Чуден свят“, ДГ №12 „Радост“, ДГ№14 „Славейче“, ОУ „Св. Иван Рилски“ и Х ОУ „Алеко Константинов“ – Перник и ДГ „Брезица“ – Брезник.

От началото на тази година е регистриран още един болен от туберкулоза. Това е пети случай на болен от туберкулоза от началото на годината в региона.. Заболелият е мъж на 37г. от гр. Перник. Той е хоспитализиран в СБАЛББ – Перник.

От РЗИ увериха, че за всички случаи на констатирани заразно болни са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 121 проверки. 47 от тях са  относно спазване забраната за тютюнопушенето, а 5 са свързани със спазването на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели .

И през изминалата седмица РЗИ-Перник продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 191 проби от различни водоизточници, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови нужди отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.