Ива Борисова: Мога да бъда много убедителна, когато си поставя цел, която е от важно значение за много хора

Ива Борисова: Мога да бъда много убедителна, когато си поставя цел, която е от важно значение за много хора

Визитка

Ива Борисова е на второ място в листата за кандидати за народни представители от БСП в 14 МИР-Перник за 49-то Народно събрание. Завършила е специалност „Връзки с обществеността”, бакалавърска степен,  в Югозападния университет „Неофит  Рилски”- гр. Благоевград  и магистратура във Факултета по журналистика и масови комуникации на  Софийски университет  „Св. Климент Охридски”- София.

Трудовата й кариера започва в  Дирекция „Бюро по труда”- Перник,  филиал „Земен –  Ковачевци”. От 2010г. постъпва на работа в Община Ковачевци,  като заема различни длъжности в  сферата на хуманитарните дейности, както  и  секретар на община.

В периода май 2021г.- август 2022г. е заместник- областен управител на област с административен център град Перник. През тези години тя успява да натрупа богат административен опит в сферата на териториалните структури, местното самоуправление и  държавната власт на територията на област Перник.

––––––––––––––––––––––––––––

На въпроса- не се ли притеснява, че се кандидатира за народен представител в много труден за БСП период, Ива Борисова отговори: “Вярно е, че влязох в битката за народни представители в труден  период за нашата партия, но аз съм социалист с твърдост, воля и характер. Пернишките социалисти са едни от най- борбените и достойни членове на БСП, извлекли в годините не една и две битки на плещите си. Затова ние, кандидатите за народни представители от БСП, заставаме пред тях с огромно уважение и респект и търсим подкрепата им, защото в този момент тя ни е повече от необходима. Стартирахме предизборната кампания с убедеността и самочувствието, че  БСП е социалния щит и гарант за българските избиратели. Основание за това е постигнатото с усилията на социалистите:  

-Увеличаване на размера на майчинството  през втората година от 650 лева на 710 лева;

-Увеличаване  на детските надбавки;

-Осигуряване на безплатни детски градини и ясли;

-Увеличаване на средствата за предоставяне на лична помощ;

-Увеличаване на  парите за подкрепа  на хората с увреждания;

-Увеличаване на минималната  пенсия от 370  лева на 467 лева;

– Осигуряване на безплатни учебници за учениците от  1-ви до 12 -ти клас;

– Осигурени са по 300 лева еднократна помощ на учениците до 4 ти клас;

– Компенсация на фирмите за увеличените цени на тока;

– Увеличени са ваучерите за храна от 80 лева на 200 лева;

Българската социалистическа партия е последователна, а нашата задача днес е да направим една  позитивна и структурирана кампания, каквато върви в  момента“.

Ива Борисова е убедена, че по време на кампанията, в ежедневните срещи с хората из цялата област, кандидатите за народни представители от БСП търсят подкрепа, с единение на доброто срещу злото, на градивните човешки взаимоотношения, а не на  разрушителните интриги. „Вървим в пpeдизбopнaтa нaдпpeвapa ĸoнcoлидиpaни и peшeни да продължим, да бъдем гapaнт зa миp и coциaлнa cпpaвeдливocт“, твърди Ива Борисова.

Тя определи три акцента в посланията на кандидатите за народни представители за 49-то Народно събрание от листата на БСП към избирателите:  борбата за мир, високи доходи и спасяване на семейството и българските деца. „БСП сме против изпращането на оръжия в Украйна и въвличането на България във военен конфликт. БСП за България работи за социална стабилност“, подчерта Борисова. Според нея, в предизборната платформа на БСП ясно са разписани приоритетните дългосрочни цели и политики на партията: увеличаване на доходите на пенсионерите; безплатно здравеопазване за здравноосигурените лица; безплатни учебници и лекарства за деца до 14- годишна възраст; освобождаване от такси за процедури на семейства с репродуктивни проблеми; въвеждане на таван за цените на основните хранителни продукти в малката потребителска кошница и не на последно място- битката за спасяване на нашите национални ценности, семейството и децата.

На въпроса- на какво разчита в предизборната кампания тя самата, Ива Борисова отговори: “Очаквам да получим подкрепата на повече граждани в областта, за да не допуснем отново Пернишка област да бъде лишена от народен представител от БСП. Задачата, която както аз, така и останалите кандидати за народни представители от листата на БСП сме си поставили е да изпълним всички поети пред избирателите ни ангажименти. Моята цел е при срещите с избирателите да мога да застана пред тях със самочувствието на човек, който си върши добре работата и е оправдал гласуваното му доверие. Убедена съм, че само с обединени усилия и следвайки мотото на кампанията на Българската социалистическа партия- ДА! МОЖЕМ, ще успеем да си върнем самочувствието на пернишки социалисти и достойни българи“.

На въпроса- кои, според нея, са основните проблеми в пернишко, Ива Борисова отговори: “Трудно е да ги степенувам по важност, защото за всеки човек неговия проблем е най-важен. За времето, в което бях заместник-областен управител придобих ясна представа за основните проблеми във всяка община. От особена важност е подобряването на медицинското обслужване на населението в малките населени места; осигуряване на равен достъп до спешна помощ, аптека, лаборатории  и други здравни услуги; подобряване на транспортната осигуреност и свързаност на малките населени места с общинските центрове и областния град, чрез осигуряване на допълнителна субсидия в планинските райони; подобряване на пътната инфраструктура; подобряване на водоснабдяването чрез осигуряване на средства за ремонт на остарялата водопроводна мрежа в малките общини; привличане на инвестиции с цел разкриване на работни места и достойно заплащане; разкриване на нови социални услуги, които да отговарят на нуждите на населението.

Според Ива Борисова, ако й бъде гласувано доверието и бъде избрана за народен представител, ще положи максимални усилия, за да изпълни поетите пред избирателите ангажименти. За тази цел ще разчита на подкрепата на социалистическата партия и колегите си от парламентарната група, но и на останалите народни представители в парламента. „Смятам, че мога да бъда много убедителна, когато си поставя задача, изпълнението на която е от важно значение за много хора. В общуването си се отнасям професионално и почтено към обикновените граждани. Това е принцип, който винаги съм отстоявала в своя живот. Изградила съм си ценностна система и ще я отстоявам на всяка цена. Моята вътрешна убеденост е, че трябва да бъда почтена винаги и към всички хора- без значение на социалния им статус. Мисля, че съм успяла да си изградя авторитет на сериозна личност и мога да отдам цялата си енергия в активна работа с грижа за хората, защото съм близо до тях и познавам проблемите им“, категорична е втората в листата на БСП за 14 МИР-Перник- Ива Борисова.