Над 1/3 от амбулаторните прегледи на спешните медици са в Трън, твърдят от ЦСМП- Перник

Над 1/3 от амбулаторните прегледи на спешните медици са в Трън, твърдят от ЦСМП- Перник

На  259 повиквания на спешния телефон 112 са се отзовали през изминалата седмица екипите на Центъра за спешна медицинска помощ, което с 6 по-малко от предходната. Във филиалите на ЦСМП в региона през миналата седмица са извършени общо 166 амбулаторни прегледа, което е с 27 повече в сравнение с предходната. Продължават да са най-много амбулаторните прегледи в Трън- 56 и са най-много, в сравнение с останалите филиали на ЦСМП в областта. Линейките на спешния център са транспортирали миналата седмица  101, което е с 4 повече от предходната седмица. Сред пациентите няма такива със съмнение за коронавирус. Добрата новина е, че и през изминалата седмица във филиалите на Спешния център не е установен нито един пациент с коронавирус. През изминалата седмица екипи на Спешния център са се отзовали на 2 ПТП- в Перник. Това информира директорът на ЦС.МП д-р Валери Симеонов.

„От анализа, който правим за изминалата седмица, става ясно, че имаме увеличение на  амбулаторните прегледи. От тях над 1/3 са извършени в Трън. След напускането на втория общопрактикуващ лекар н Трън, се оказа, че ЦСМП се превърна в своеобразна поликлиника за пограничния град, на която разчитат жителите от общината. Нашите медици полагат максимални грижи да осигурят качествено здравно обслужване на трънчани, но това не решава проблема с липсата на още поне един личен лекар там.

Във вторник научих, че представители на два от синдикатите при нас- КНСБ и „Защита“ са били на среща при здравния министър. На нея синдикалистите са поискали увеличаване на заплатите на нашите шофьори. Вярно е, че в момента шофьорите взимат заплати почти колкото тези на санитарите, а отговорността им е голяма. Освен това синдикалистите са поискали увеличаване на парите за работа в ЦСМП. В момента всеки, който работи в Спешния център получава допълнително по 40 лева. Профсъюзите са поискали увеличаване на тези пари. Синдикатите са в правото си да поставят искания. Според мен обаче, би трябвало да поставят въпроса- до кога ще работим при тези условия, заради проточилия се ремонт на Спешния център. Това касае всички над 170 работещи в Спешния център. Никой не казва кога във времето ще бъде финализиран ремонта на този център. Знам, че това се отнася за повечето спешни центрове в страната, но от това не ни става по-добре“, заяви д-р Симеонов.