Изложба за Балканската война в галерия „Марин Гогев“ в пернишкото кметство Изток

Изложба за Балканската война в галерия „Марин Гогев“ в пернишкото кметство Изток

Изложбата „Балканската война- един различен поглед“ на Държавен архив- Перник гостува в галерия „Марин Гогев“ при НЧ“ Съзнание – 1922г.“ .
„Изложбата ни е предоставена от Държавен архив – Перник и показва един непознат поглед към войната. Може да научите интересни и важни неща за историята ни всеки ден от 8.30 до 16.30 ч до 21.03.2023г.“- съобщи читалищният секретар Ани Савова.
Експозицията е във връзка със 110 години от Балканската война (1912-1913). Тя цели да проследи човешкото измерение на военния конфликт, пречупено през призмата на светоусещането на редовия участник в бойните действия. Таблата са допълнени с оригинали на документи по темата, получени като дарение през последните няколко години като скица на един от първите в страната паметници на загиналите в Балканските войни (1912-1913) и Първата световна война (1915-1918) – този в с. Дивотино, ведно с акта за построяването и снимка от официалното му освещаване.
Показани са писма на публициста, военния кореспондент на вестник „Мир“ и народен представител Георги Пеев от Трън с неговия родственик Драгоман Пеев, офицер от 26 Пернишки пехотен полк и са увековечени за поколенията фронтовите