Над 3 пъти са скочили болните от варицела в региона, твърди РЗИ-Перник
?????????????????????

Над 3 пъти са скочили болните от варицела в региона, твърди РЗИ-Перник

Над три пъти са се увеличили болните от варицела в областта през изминалата седмица, в сравнение с предходната. Констатираните болни през седмицата са 66, при 28 за предходната. Заболелите са във възрастови групи: 0-4 г. – 24 деца.; 5-9 г. – 15 деца; 10-14 г.– 9 деца; 15-19 г. – 4; 20-29 г. – 1 и 30-39 г. – 2. Това информираха от Регионалната здравна инспекция. От там поясниха, че заболелите са регистрирани в общините Перник и Радомир. Всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ №1 „Миньорче“, ДГ №8 „Изворче“, ДГ №9 „Калина Малина“, ДГ №14 „Славейче“, ОУ „Св. Иван Рилски“, ПГИ, СОУ „Темелко Ненков“, 10-то ОУ „Алеко Константинов“, 12-то ОУ „Васил Левски“, ГПЧЕ „Симеон Радев“ в Перник и ДГ „Слънце“ и НУ „Архимандрит Зиновий“ в Радомир.

Над два пъти повече са болните от заразни болести в областта през изминалата седмица, в сравнение с предходната. Регистрираните през този период болни са 67, при 28 за предходната седмица.

Добрата новина е, че значително са намалели болните от грип и остри респираторни заболявания през изминалата седмица. Констатираните заболели са 73, при 104 за предходната седмица. Заболеваемостта през този период в региона е била 104,38%оо, при средна за страната 96,63%оо към 05.03.2023 г.

Леко са намалели болните от скарлатина в региона през седмицата. Установените през този период болни са 6, при 7 за предходната седмица. Заболелите са във възрастовата група от 5 до 9 години и са от общините Перник и Радомир. Всички се лекуват  амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ №3 „Пролетен цвят“, ОУ „Св. Иван Рилски“ и 7-мо ОУ „Георги Сава Раковски“ в Перник и ДГ „Радомирче“ в Радомир.

Другата добра новина е, че няма увеличение при новозаразените от коронавирус. През миналата седмица са регистрирани 5 болни от COVID-19, при 5 за предходната седмица. Заболелите са във възрастови групи – 10-19 г. – 1 лице, 50-59 г. – 1 лице и 60+ години – 3 лица. Всички новозаразени са от община Перник. Трима от тях се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Двама са хоспитализирани в МБАЛ „Рахила Ангелова“ Перник. Няма засегнати колективи в града.

През седмицата е констатиран 1 болен от ентероколит, както през предходната. Става въпрос за момче на 3 г. от Перник, което е хоспитализирано е в СБАЛИПБ София.

От РЗИ увериха, че за всички случаи са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 83 проверки. От тях 34 са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене. 5 от проверките са относно спазването на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели и 1 е по жалби и сигнали на граждани.

През миналата седмица Здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници. Взети са 129 проби  питейна вода от различни населени места в региона, за да се установи дали подаваната им рода за питейно-битови цели отговора на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването.