Иван Гешев се срещна с близки на убитите пред „Соло“

Иван Гешев се срещна с близки на убитите пред „Соло“

Близки на убитите в дискотека „Соло“ се срещнаха с главния прокурор Иван Гешев във връзка с информацията, че осъденият на доживотен затвор за двойното убийство в дискотека „Соло“ през 2009 г. Илиян Тодоров е задържан в Узбекистан. Тодоров бе осъден окончателно през 2013 година от върховния съд, четири години след инцидента, при който починаха 21-годишният хокеист Кирил Въжаров и негов приятел – Васил Александров. При разглеждане на делото на първа инстанция – Софийски градски съд, Илиян Тодоров бе оправдан през 2011 г. за извършените от него деяния. Две години по-късно присъдата бе изменена от Софийския апелативен съд, като Тодоров бе осъден на доживотен затвор. Впоследствие тази присъда е потвърдена от ВКС. Михаил Въжаров, баща на Кирил, заяви пред медиите, че молбата за екстрадиция вече е подписана и в момента се превежда, за да се изпрати в Узбекистан, което ще се случи до два-три дни. „Правят абсолютно всичко възможно, по най-бързия начин, да го докарат в България“, добави той. По думите на Въжаров все още не е проведен видеоконферентния разговор между главните прокурори на България и Узбекистан, на която да се обсъди въпросът за екстрадицията. Бащата на Кирил Въжаров каза още, че е научил за задържането на Тодоров от медиите, което по думите му не е редно, но е получил извинение от главния прокурор.

От Министерството на правосъдието са готови да изпратят в Узбекистан искането за екстрадиция на Илиян Тодоров веднага след като техният съд получи документите. От прокуратурата обявиха, че ще са им нужни два-три дни, за да преведат на руски над 200 страници материали по делото.

Няма конкретен срок, в който Узбекистан трябва да каже ще върне ли Илиян Тодоров у нас, след като българските власти официално поискат екстрадицията му. Документите все още не са изпратени през правосъдното ведомство, уточни ресорният министър Крум Зарков.

„Узбекистан следва собственото си право, което, признавам, не познавам добре, Но се надявам и вярвам, че традиционната процедура ще завърши успешно”, каза правосъдният министър Крум Зарков.

И докато властите у нас все още се подготвят да приберат осъдения за двойното убийство, бащата на една от жертвите реагира след думи на адвоката на Тодоров – Хари Хараламбиев пред NOVA.

Според Хари Хараламбиев – адвокат на осъдения Илиян Тодоров, свидетелските показния са били поляризирани. „От едната страна са свидетелите на потърпевшите, от другата – тези, които са в компанията на Илиян Тодоров. Нито един от свидетелите, нито един – нито едната страна, нито от другата, не каза: „аз видях Илиян да държи нож. Аз видях Илиян как намушка пострадалите”, каза Хараламбиев.

Когато бъде върнат у нас, Илиян Тодоров ще бъде откаран в Централния софийски затвор, където ще изтърпи присъдата си – доживотен затвор.