Операция КАК на пернишката полиция

Операция КАК на пернишката полиция

От 6 до 12 март е в ход специализирана полицейска операция с фокус контрол върху използването на обезопасителни системи от водачите на превозните средства и пътниците – колани, каски и детски столчета. Акцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция Roadpol и аналогични действия се извършват и в останалите страни в Европа. “Неизползването на обезопасителни системи от водачи и пътници остават едни от най-често срещаните нарушения. Само от началото на годината са установени над 207 такива нарушения“, посочиха от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Перник. По отношение на санкциите, за подобно нарушение от водач законът предвижда санкция в размер на 50 лв. и отнемане на контролни точки. Същата глоба се налага и на пътник без колан или каска, но при това положение се налага и глоба от 50 лева на водача.

Успоредно с проверките за обезопасителни системи, водачите на автомобили ще бъдат проверявани и за употребата на алкохол и наркотични вещества.  Само за месец февруари  са съставени 14 акта за  управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и 9 след употреба на упойващи вещества. 6 водачи са отказали да бъдат изпробвани. 

От началото на годината до момента на територията на ОДМВР Перник са регистрирани 87 пътнотранспортни произшествия, 7 от които тежки . Загинал е  1 участник в движението и са ранени 6. За същия период на миналата година са станали 92 пътнотранспортни произшествия,  от тях тежки 8, с 2 загинали и 6 ранени. През месец февруари 2023 г. са настъпили 45 пътнотранспортни произшествия, от тях 4 тежки, загинали участници в движението няма , ранени  4. За месеца са проверени общо 8095 МПС. За различни нарушения са съставени 415 акта и са наложени 3257 глоби по фиш. От тях 2562 са за нарушения на скоростния режим.