Творчеството на художника Александър Неговански – в ретроспективна изложба

Творчеството на художника Александър Неговански – в ретроспективна изложба

Ретроспективна изложба проследяваща почти целия творчески път на художника Александър Неговански бе открита в галерия „Любен Гайдаров“ в Перник. Експозицията е под надслов: „Никой не продава мечтата на своя живот“. Това са и последните думи, написани от твореца, преди да си отиде от този свят през 2001 г.

Показани са 73 творби, толкова на колкото години би бил днес авторът, ако ги бе доживял. Всички те са собственост на семейството.

„Сашо беше един изключителен човек. Той беше един добряк, един тих, един скромен мовек. Много ученолюбив, много четеше, много знаеше, много работеше, но прекалено много беше чувствителен за собствената си свобода и за болката около него. Той е тук, при картините. И аз съм тук с него”, разказва съпругата на твореца Веска Негованска.

10 от картините се показват за първи път. Сред тях е автопортрет, подарен от художника на съпругата му. За да запази жив спомена за човека и твореца Сашо Неговански тя редовно организира изложби с негови картини. През 2016 година ретроспективна изложба с творби на Неговански е представена и на „Шипка 6“. Експозицията е посрещната с изключителен интерес от художествения свят и публиката.

Александър Неговански (Александър Иванов Николов) е роден на 24 септември 1949 г. в с. Долни Раковец, община Радомир. От 1973 г. се занимава активно с изобразително изкуство и започва да включва свои картини в окръжни, зонални и национални изложби. Жанровете, в които твори са: живопис, графика, монотипия и др. Псевдонимът Неговански идва от село Негованци, където се намира ателието му, а негов кръстник е скулпторът Богомил Живков.

Картините му варират от натура до декоративни решения. Използва маслени бои и акварели. Предпочитанията са му в пейзажния жанр, като включва природата в радомирското поле край с. Негованци, но често вплита и реалностите на действителността в индустриално развития Перник.

Александър Неговански е член на Съюза на българските художници и на Клуба на културните дейци в Перник от 80-те години на ХХ век. Творчеството му е достойно оценено – негови картини са част от частни колекции в Германия, Норвегия, Швеция, Сърбия, Гърция, Дания, Корея и др.