Осъденият за убийството пред дискотека „Соло“ Илиян Тодоров е задържан в Узбекистан

Осъденият за убийството пред дискотека „Соло“ Илиян Тодоров е задържан в Узбекистан

Осъденият за убийството пред дискотека „Соло“ перничанин Илиян Тодоров, който е в неизвестност повече от 10 години, е бил задържан в Узбекистан. Това съобщи Българското национално радио (БНР).

Илиян Тодоров бе осъден за смъртта на Васил Александров и хокеиста Кирил Въжаров. Двамата бяха наръгани с нож след скандал пред дискотеката през 2009 година. В края на 2013 година Върховният касационен съд осъди Тодоров на доживотен затвор.

Тодоров се е опитал да излети от столицата на Узбекистан – Ташкент, към Истанбул на 1 март. Полицаи го спрели за проверка заради съмнение, че е с фалшив паспорт. След контакт с българските власти се разбрало, че става въпрос за издирвания Илиян Тодоров. Той е задържан, предстои да бъдат изпратени документи за екстрадицията му.

В хода на процеса срещу него Тодоров не се възползва нито веднъж от правото си да говори пред съда, а след като беше оправдан на първа инстанция, той спря да се явява на делата. Малко преди съдът да произнесе окончателната присъда срещу него, той отправи видеообръщение към тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, като твърдеше, че е видял истинския убиец, но е мълчал през цялото време, защото семейството му е било заплашвано.