3 пъти са намалели болните от варицела, а 7 пъти са се увеличили тези със скарлатина в пернишко, твърди РЗИ

3 пъти са намалели болните от варицела, а 7 пъти са се увеличили тези със скарлатина в пернишко, твърди РЗИ

Над 3 пъти са намалели заболелите от варицела в региона през предходната седмица. Регистрираните заболели през този период в региона са 16, при 50 за предходната седмица. Добрата новина съобщиха от Регионалната здравна инспекция. От там поясниха, че заболелите са във възрастовите групи: 0-4 г. – 4 деца.; 5-9 г. – 7.; 10-14 г.– 2; 20-29 г. – 2 младежи и 30-39 г. – 1. Заболелите са регистрирани в общините Перник и  Радомир. Всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ №1 „Миньорче“, ДГ №8 „Изворче“, ДГ №12 „Радост“, ПМГ „Хр. Смирненски“, СУ „Темелко Ненков“, 10-то ОУ „Алеко Константинов“ и 12-то ОУ „Васил Левски“ в град Перник, и ДГ „Слънце“ в гр. Радомир.

Два пъти по-малко, през този период, са констатираните болни от заразни заболявания. Регистрираните заболели са 28, при 57 за предходната седмица.

За сметка на това, 7 пъти са се увеличили болните от скарлатина. През периода са регистрирани 7 заболели, при само 1 за предходната седмица. Заболелите са деца, във

възрастови групи: 0-4 г. – 1 и 5-9 г. – 6. Болните са регистрирани в общините Перник и Радомир. Всички се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнати са колективите на: ДГ №1 „Миньорче“, ДГ №6 „Българче“, ДГ №14 „Славейче“, ОУ „Св. Иван Рилски“ и 10-то ОУ „Алеко Константинов“ в град Перник, и НУ „Арх. Зиновий“ в  Радомир.

Незначително са се увеличили болните от грип и остри респираторни заболявания в областта през последната седмица на февруари. Регистрираните заболели са 104, при 99 за предходната седмица. Заболеваемостта през периода е била 148,70%оо, при средна за страната 128,81%оо към 26.02.2023 г.

Другата добра новина за областта е, че няма увеличаване на заразените с COVID-19: Установени са 5-ма болни, при 5 за предходната седмица. Заболелите са във възрастовите групи – 20-29 г. – 2 и 60+ години – 3-ма. Всички болни са от община Перник и се лекуват амбулаторно от личните си лекари, няма хоспитализирани.

От РЗИ увериха, че за всички случаи на заразно болни са извършени епидемиологични проучвания, обработени са огнищата и са взети противоепидемични мерки спрямо болните и контактните лица.

През седмицата здравните инспектори в Перник са извършили 110 проверки. От тях 30 са свързани със спазването на забраната за тютюнопушене. При 24 е извършен контрол по спазването на изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, предназначени за питейни цели. 11 от проверките са извършени по нареждане на МЗ. И през предходната седмица Здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейни води. Взети са 372 проби от питейна вода в различни населени места в региона, за да се установи дали тя отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването