Днес е Тодоровден!

Днес е Тодоровден!

Днес празнуваме Тодоровден, наричан още Конски Великден.

Празникът Тодоровден, познат още като „Конски Великден“, се празнува най-вече за здравето на конете. Отбелязва се в първата събота след Сирни Заговезни. Това е един от първите пролетни празници народния и православния календар.

В православния календар има общо шестима светци, носещи името Тодор, но в народното съзнание не се прави разлика между тях и се почита Св. Тодор в нарочен ден, който е подвижен, според Великден – първата събота от поста. Макар и не толкова голям светия покровител – като Св. Георги – Св. Тодор заема важна част от народните обичаи и е важен за всички пролетни ритуали, за смяната на зимата с пролетта и свързаното с нея плодородие.

Според народните представи, на този ден Св. Тодор обхожда на своя кон пролетното поле да провери дали растат посевите. Сетне забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден най-вече с надеждата за плодородие.

Празникът се ознаменува по традиция с конски надбягвания, наречени кушии. Както всяка година и тази в някои пернишки села ще се състоят надбягвания с коне.

Обикновено празникът в област Перник започва от 10:30ч. Започва с водосвет за здраве на конете, прави се курбан и започват конските надбягвания. За първенците са предвидени награди. В някои случаи участниците са разделени в категории, като има и надбягване с каруци.

Тази година конски кушии се правят в селата Драгичево, Дивотино, Люлин в община Перник и в село Бегуновци в община Брезник.

 В село Люлин празникът започна с водосвет и ритуално захранване на конете. За гостите на празника е предвиден постен курбан за здраве. Състезателната програма включва две гари- за породисти и местни породи коне на дистанция 500 м. След тях е атрактивната надпревара при тежковозите.

В Дивотино състезанията започнаха в 11 ч.

В Бегуновци днес организират освен кушии и демонстрации на средновековни бойни умения. Състезанията са в близост до бившето ТКЗС. Преди състезанията бе извършен водосвет за здраве на участниците в състезанията, които започнаха в 11 ч.