Жителите на Ковачевци отбелязаха Националния празник 3-ти март, заедно с праправнук на опълченец

Жителите на Ковачевци отбелязаха Националния празник 3-ти март, заедно с праправнук на опълченец

Жителите на най-малката община в областта- Ковачевци, отпразнуваха Националния празник- 3-ти март заедно с праправнука на опълченеца Димитър Бачов- Божидар Опълченски. Заедно с председателя на Общинския съвет на Ковачевци Венцислав Тодоров, те поднесоха цветя на паметната морена на опълченците в село Калища, като знак на признателност към подвига на падналите за свободата на България.

По традиция всяка година на 3-ти март, заедно с председателя на Общинския съвет в Ковачевци и признателни жители от с. Калища поднасяме на морената на ОПЪЛЧЕНЦИТЕ от с. Калища венци и цветя в знак на признателност към тяхната саможертва и отдаденост към свободата на България от турското робство. Днес за мен беше изключително вълнуващ ден защото бе дошъл още един потомък на опълченец от с. Калища Божидар Опълченски. Праправнук на опълченеца Димитър Бачов. Те заедно с моя прапрадядо са били в 5-та опълченска дружина и са защитавали заветния връх и са се борили за СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ“, заяви Васил Станимиров.

След издигането на родния трибагреник на площада в Ковачевци, кметът Васил Станимиров поздрави присъстващите по повод Националния празник- 3-ти март. Самодейци от читалището и деца от училището поздравиха присъстващите с празнична програма.