Ушно отделение на МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник затвори врати, поради липса на лекари

Ушно отделение на МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник затвори врати, поради липса на лекари

От 1 февруари тази година е затворено Ушното отделение на МБАЛ“Р. Ангелова“ в Перник. Причината е до болка позната- липса на лекари и сестри. Новината потвърди директорът на болницата д-р Анатоли Митов.

„До сега завеждащ на отделението беше д-р Рангелов, който беше пенсионер. След като той ни напусна, нито един колега със специалност „Уши, нос и гърло“ не изяви желание да дойде да работи в отделението. И как ще иска, щом като има възможност да получава в пъти по-голяма заплата на кабинет. Общоизвестно е, че един талон за преглед при специалист се заплаща от Здравната каса по 45 лева. Кой лекар ще дойде да работи при нас за такава ниска заплата, при положение, че на тридесетина километра от нас- в София, има такива отделения колкото искаш. По тази причина преди време закрихме и Кожно отделение в болницата. В момента в нашата болница имаме 112 лекари, от които пенсионери са 42-ма. До пет години ще се пенсионират още 18 лекари. В болницата имаме сестри, акушерки и лаборантки общо 176. От тях 89 са пенсионери. До пет години очаквам да се пенсионират още 16. Подобна е картината и в другите държавни и общински болници в страната. Ние, перничани, имаме късмет, че сме близо до София и при необходимост можем да намерим нужния лекар-специалист. А какво да правят онези, които живеят в области като Видин, Русе, Монтана и други. Те имат ли право на здравна помощ? Над тези въпроси трябва да се замислят политиците и властимащите“, обобщи ситуацията в болницата в момента д-р Митов.

От казаното до тук, резонно възниква въпроса- накъде отива родното здравеопазване. Всяка година парите за здравеопазване  у нас се увеличават и те все не достигат до държавните и общински болници. Питам се- как така частните болници не изпитват недостиг от средства и апаратура. Какво трябва да се направи, за да се подобри състоянието в държавните и общински болници. Отговорите ми подсказа един лекар- пенсионер. Според него основната причина е, че в България в момента има около 400 болници, при положение, че населението драстично намаля. Няма как те да се напълнят с млади медици и с пациенти. Всеки, който натрупа пари по различни начини, тича да открива болница, защото така бързо и сигурно ще си върне инвестицията и ще започне да печели. Да, но частните болници не лекуват всякакви болни както държавните и общинските, а предпочитат определен вид, пътеките за които се плащат най-скъпо от Здравната каса. Никой не се наема да направи анализ трябват ли на страната още болници или не. Но всички те чакат пари от Здравната каса.

Питам се- нима политиците не виждат тези проблеми или не им изнася да ги виждат. Дали ще се намери някой политик или партия, които да се заемат и да реформират най-сетне нашето здравеопазване, за да гарантира то качествено здравно обслужване на всеки сънародник? Да си призная, за жалост, не съм оптимист.