Мокър тежък сняг и опасност от лавини в началото на март

Мокър тежък сняг и опасност от лавини в началото на март

Месецът ще започне със сравнително ниски температури и значителна облачност, прогнозират синоптиците.

Март се очаква да бъде с валежи в северните райони под средните, а в южните над средните за месеца и средни температури около климатичните норми – средни максимални между 9 и 13 градуса, а средни минимални: от -2 до 3 градуса.

През първата десетдневка дъжд и сняг ще вали в периода от 1 до 3 март, от 4 до 8, като на 3 март валежите ще бъдат слаби. Снегът ще бъде тежък, мокър и с условия за повишена лавинна опасност във високите части на планините. В населените места той бързо ще се топи, а в планините новата снежна покривка ще бъде 10, 13 см. От 9 до 10 март мъглите ще бъдат често явление, а температурите ще се повишат.

През второто десетдневие смесени валежи от дъжд и сняг с пролетен привкус се очакват в периодите 11,13 март, от 15 до 16. От 17 до 21 март ще има повече слънце и пролетни температури.

Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март. Пролетно равноденствие е в 23:24 ч.

В третото десетдневие, от 23 до 24 март, се очаква захлаждане, валежи от дъжд, по планините мокър сняг. Температурите през последните дни от месеца ще се повишат и ще превишават 15-градусовата температурна бариера, в традиционно най-топлите места до 21,23 градуса. Краткотрайно захлаждане се очаква на 29 март с валежи в планините от мокър пролетен сняг. На 30 и 31 с повече слънчеви часове температурите бързо ще се повишат.