Губернаторът: „Язовир „Студена“ е пълен, но не прелива!“

Губернаторът: „Язовир „Студена“ е пълен, но не прелива!“

Само 1.6 млн. куб. м. делят язовир „Студена” от преливане, сигнализира БНР. Притокът е близо 2.5 пъти по-голям от разхода. Макар че към днешна дата водоемът достигна обем от 23 593 000 куб. м. при максимален 25 200 000, според месечния график на МОСВ към изпускане може да се премине едва след като обемът на язовира надхвърли 24.2 млн. куб. м.

Очакваните валежи в близките дни и липсата на достатъчно свободен обем в язовира притесняват местните власти. И кметът Станислав Владимиров, и областният управител Людмил Веселинов се опасяват, че при интензивни валежи и необходимост от изпускане на по-големи количества от язовира може да се стигне до преливането на реки и наводнения на къщи и имоти по поречието на Струма.

Днес областният управител е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова с настояване за промяна в месечния график, която да позволи контролирано изпускане на известни количества. В него се уточнява също, че участъци от реките Конска и Струма са с намалена проводимост поради непочистени корита. За същите е поискано финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, което все още не е осигурено.

„В момента язовир Студена е пълен, но не прелива. Но има повод за безпокойство. Затова алармирахме още преди дни министераството на околната среда и водите“, споделя областният управител Людмил Веселинов.

Той е категоричен, че коритата на реките, които са държавна отговорност не са почистени и не се отпускат средства за това. В Община Перник е почистина частта, която е нейно отговорност, но не така стоят нещата с държавните участъци. Спешно Междуведомствената комисия трябва да отпусне средства за почистване коритата на реките, за да не се стигне до неприятни инциденти при едни обилни валежи“, казва още губернаторът.

Веселинов точно е подал кои участъци от реките са рискови.

„Три пъти мери, веднъж режи – казвам на МОСВ. Успокояват ни, че няма да прелее. Така, както преди години ни успокояваха, че язовирът няма да пресъхне. Но ние сме изключително притеснени от вчера, язовирът наближава предела си. Всичко зависи от МОСВ. Там са „крановете“. Те трябва да решат кога да има контролирано изпускане.“ – споделя губернаторът