Полицията задържа 45 автоджамбази, от които 35 са лидери на престъпни групи

Полицията задържа 45 автоджамбази, от които 35 са лидери на престъпни групи

45души са задържани до момента в рамките на специализирана акция на МВР и прокуратурата срещу автоджамбазите.

Към 11 часа са проверени 6 автокъщи и 15 автоморги, установени са две превозни средства, обявени за общодържавно издирване, обявиха от МВР.

35 човека са идентифицирани като лидери на различни организирани престъпни групи за кражби на автомобили, заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Той подчерта, че става въпрос за тясно профилирани престъпни групи, в които работят специалисти.

„Около 80% от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват на части. Останалите 20% от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно към Русия и страните от бившия СССР. Това е канал, който работи в момента и смятаме да пресечем и да не допуснем действието му“, заяви на извънреден брифинг Сарафов. Според него, кражбите стават основно в тъмната част на денонощието между 23 и 5 часа, като се извършва в определени участъци, закарват автомобила на място, където ги чакат няколко човека.

„Като пирани се хвърлят върху колата и я разфасоват. Те заминават в автоморги, автокъщи и магазини за части. Около 80% от автомобилите се разфасоват по този начин. Оттам частите заминават за автоморги, автокъщи и магазини за части втора употреба“, посочи Сарафов.

Около 20%, от скъпите марки (Рендж Роувър и т.н.) се изнасят към страни от бившия СССР и Русия. Извършват се от организирана престъпна група (ОПГ), които са високо профилирани“, обясни той и допълни:“Към 11 часа имаме проверени 21 адреса, 6 автокъщи и 15 автоморги. Установили сме две МПС, обявени за общонационално издирване“