Перник – част от мащабна спецакция срещу автокрадците

Перник – част от мащабна спецакция срещу автокрадците

Мащабна спецакция в пет града у нас, един от които е Перник, започна днес рано сутринта. Задържани са десетки заподозрени автокрадци. В акцията, която се провежда по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, участват прокуратурата, Националната следствена служба, жандармерията и МВР.

Освен в миньорския град, спецакцията се провежда и в столицата, Варна, Кюстендил и Дупница, При операцията се правят и проверки по линия на нелегалната миграция. Действията на органите на реда са и част от превенцията за предстоящите избори. Рано сутринта от домовете им са изведени 30 души, които са били разследвани и съдени за автокражби. Обект на акция „Автоджамбази“ са знакови имена като Митьо Черния, Белязяния, Шумахера, Лъвицата, Каската, Бабичката.

Извършват се претърсвания на множество адреси, гаражи, халета и автоморги в петте населени места, като обект на интерес са устройства, ползвани от автомафията за отключване и запалване на автомобили.

Екипи от прокурори, следователи и полицаи са влезли и в няколко сервиза в Пернишко, за които се предполага, че са ползвани за „разфасоване“ на крадени в столицата автомобили. Жандармерия има и пред няколко автокъщи в Дупница.

По неофициална информация действията във Варна са свързани с разбиването на канал за износ на крадени автомобили от страната, които биват пласирани в Близкия Изток и Русия.

45 души са задържани до обяд днес в рамките на специализирана акция на МВР и прокуратурата срещу автоджамбазите, заяви на брифинг на прокуратурата за акцията срещу автомафията „Автоджамбази“ заместник-главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов.

Към 11 часа са проверени 6 автокъщи и 15 автоморги. Установени са 2 превозни средства, обявени за общодържавно издирване.

„Кражбите стават основно в тъмната част на денонощието между 23 и 5 часа, като се извършва в определени участъци, закарват автомобила на място, където ги чакат няколко човека. Като пирани се хвърлят върху колата и я разфасоват. Те заминават в автоморги, автокъщи и магазини за части. Около 80% от автомобилите се разфасоват по този начин. Около 20%, от скъпите марки (Рендж Роувър и т.н.) се изнасят към страни от бившия СССР и Русия. Извършват се от организирана престъпна група (ОПГ), които са високо профилирани“, обясни Сарафов.