Много „парашутисти“ – водачи на листи в Пернишка област

Много „парашутисти“ – водачи на листи в Пернишка област

Регистрацията на листите с кандидатите за народни представители в бъдещия парламент е на финал.

До ден окончателният списък с мераклиите да представляват Пернишка област в новото Народно събрание ще бъде огласен окончателно. Но вече е ясно, че и на този вот големите партии и коалиции залагат на лица, които избирателите обикновено наричат „парашутисти“,, защото нямат нищо общо с региона.

Лидерът на младежката структура на ГЕРБ Георг Георгиев оглавява листата на ГЕРБ-СДС. Той е роден на 20 октомври 1991 г. в София.

През 2014 г. става най-младия народен представител в българския парламент. Георгиев ще седне на стола на неколкократният депутат от Пернишко Кирил Ананиев.

И при социалистите нищо ново. Отново водач на листата на БСП ще е пришълец – Борис Цветков, който също е столичанин.

Водачът на листата на ПП „Възраждане“ също не е перничанин. Това е Димо Дренчев от Ботевград, който на предишния вот все пак спечели в Перник един мандат. 

ПК „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Пернишко отново залага на бившия вътрешен министър и депутат в предишния парламент  Бойко Рашков. Наскоро на брифинг в Перник Рашков заяви, че не се притеснява от това, че го наричат парашутист, защото подобна политика водели почти всички партии и коалиции.

Въпреки че все още има малко време да се видят всички листи и техните водачи, за повечето това вече е ясно.

Хубавото е, че все пак има политически формации, които залагат на авторитета на местни хора като водачи на листи. Пернишкият бизнесмен Петър Първанов, който е и областен председател на ПП АБВ, ще е водач на листата на новосформираната коалиция „Левицата“. Той е един от основателите на ПП АБВ. В последните избори водеше листата на „Български възход“, с която партия  АБВ беше в коалиционно споразумение.

ПП „Има такъв народ“ за извънредните парламентарни избори на 2 април за 14 Пернишки многомандатен район също залага на местна личност. Листата на партията на Слави ще се води от Петя Димитрова. Перничанката е шампион на България през 2014 година по латиноамерикански танци. Тя е международен треньор, преподава на деца и възрастни. Родена е и живее в Перник.