Днес е Сирни Заговезни 2023. Искаме и даваме прошка

Днес е Сирни Заговезни 2023. Искаме и даваме прошка

Днес е Сирни Заговезни – последният ден преди Великденските пости, които продължават 7 седмици и завършват с Великден.

Празникът е известен още и като Прошка, Поклади, Прощална неделя, Сирница, Масленица.

В седмицата преди Сирни Заговезни – от 20 февруари до 26 февруари 2023 година, не се яде месо, но могат да се ядат животински продукти – яйца, мляко, кашкавал, сирене и други. След Сирни Заговезни, по време на поста, се преустановяват всякакви животински продукти и се консумират само растителни храни.

Една седмица преди Сирни Заговезни е празникът Месни Заговезни – последният ден, в който вярващият християнин може да яде месо.

Как и кога се иска Прошка?

Прошка може да се иска през цялата седмица преди Сирни Заговезни, като в днешно време обичаят се изпълнява с най-близките на вечерята на Сирни Заговезни.

Прошка

Прошка искат по-младите от по-старите с целуване на ръка и думите „Прости“ или „Прощавай“, а отговорът е „Простено да ти е“.

Обичаи на Сирни Заговезни

Празникът е свързан с различни ритуали и традиции – куркерство, ората копата, оруглюване, оратници, хамкане.

Палят се много огньове и факли, за да се прогони зимата и злото. Факлите в Пернишко се наричат оратници, а самият празник – Ората – копата. Името идва от глагола оратя, който означава говоря. Огньове се палят дори в градовете. В областния център – също За съжаление често това се случва нерегламентирано, включително се палят и автомобилни гуми, причиняват се множество пожари.