Софийският административен съд уважи жалбата на ЛЕВИЦАТА! и отмени решението на ЦИК

Софийският административен съд уважи жалбата на ЛЕВИЦАТА! и отмени решението на ЦИК

Решението на ЦИК, което засекретява машинния вот, бе отменено от Софийският административен съд по жалбата на ЛЕВИЦАТА!. В решението си АССГ потвърждава законовото изискване да се отчита и записва резултата от машинното гласуване отделно от хартиеното, като така се дава възможност и за контрол на резултата от изборите и призовава ЦИК да спазва закона и да приеме правила в защита на честните избори. Нещо повече, в становището си съдът се произнася, че издаването на машинен протокол, макар и да не е задължително, но не е и забранено съгласно закона.

След решението на съда, Мая Манолова, като представляваща ЛЕВИЦАТА! по делото, заяви:

„След това заседание мога да кажа респект на АССГ, законът победи. Позор за ЦИК, които приеха поредно миниращо честността на изборите решение и е позор за хартиената коалиция – ГЕРБ, ДПС, представителите на Нинова и част от ИТН. Уважаеми граждани, гласувайте с машини на 2 април. Така, ако някой се опита да ви открадне гласа, да бъде хванат от вълшебните флашки, които ще покажат истината за кражбата на вот и за манипулациите.“

Манолова допълни, че ЛЕВИЦАТА! ще настоява навсякъде, където има адекватни почтени секционни комисии, да принтират и приложат машинния протокол. Но дори тези, които не го направят, ще бъдат заплашени от разкриване на машинации, защото ще се публикуват резултатите от устройствата на сайта на ЦИК и РИК.

Решението на съда Мая Манолова определи като „пълна победа на обжалването от страна на ЛЕВИЦАТА!“