Още 16 нови болнични легла ще има в Профилакториума, ще има и нова зала за физиотерапия

Още 16 нови болнични легла ще има в Профилакториума, ще има и нова зала за физиотерапия

Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник планира закупуване на нови болнични легла за първия етаж на лечебното заведение на стойност 16 000 лв. и изграждане на нова зала за физиотерапия на стойност до 30 000 лв. без ДДС. Това съобщи управителят на болницата Емил Ненков. Средствата, които ще бъдат разходвани, са собственост на дружеството от увеличения му капитал през изминалата година.

Двете входирани докладни, чрез които да се случи това, бяха разгледани на днешната сесия на Общинския съвет в Перник.

Ненков коментира, че ще бъдат закупени 16 болнични легла с ортопедичен матрак и повдигащ механизъм. Цената им в момента варира между 900 и 1200 лв. Търсят се оферти и за легла с по-ниска височина. Това се прави с цел улеснение на пациенти, основно възрастни хора, за които медицинските легла по новите стандарти са високи и създаващи неудобство за тях. Ненков поясни пред общинските съветници, че до момента са обновени 27 легла в здравното заведение.

Пернишките минипарламентаристи дадоха съгласие за покупката, но с изричното условие леглата да не са по-малко от 16.

Пред общинските съветници днес Емил Ненков направи допълнителни разяснения и по следващото си предложение в бившия директорски кабинет на Профилакториума, на партерния етаж на сградата, да бъде изградена зала за физиотерапия. Помещението, състоящо се от 100 квадратни метра, с височина над 4 метра, е използвано временно като зала за обучения. Идеята е то да промени предназначението си. Заедно с това ще бъдат намалени височината и кубатурата му с цел по-лесно отопляване. Предстои да бъдат сменени всички врати и прозорци на помещението, както и подовата му настилка. Ще бъдат изградени и ПВЦ кабинки с нови кушетки, част от които болничното заведение вече е закупило.

В залата ще бъде преместена и цялата наличната физиотерапевтична апаратура. По този начин ще се улесни достъпът за посещение, както на хоспитаризирани пациенти, така и на такива, които ползват процедурите на лечебното заведение извън клинична пътека. Планира се залата по физиотерапия да бъде отоплявана от инверторен климатик.

Ненков добави, че реализацията на проекта е съгласувана с Община Перник като собственик на сградата. Издадено е и писмено разрешение от главния архитект за стартиране на строителните дейности под формата на текущ ремонт.

Съветниците подкрепиха с пълно единодушие и второто предложение на ръководството на Профилакториума.

Това е поредното обновяване на материално-техническата база в лечебното заведение. В началото на тази година Профилакториумът закупи апарат за изследване на пълна кръвна картина и 20 ортопедични болнични легла за втория етаж, средствата за които също бяха отпуснати след решение на Общинския съвет в Перник.