ЛЕВИЦАТА! ще съди решението на ЦИК за отпадане отделното отчитане на машинния и хартиения вот

ЛЕВИЦАТА! ще съди решението на ЦИК за отпадане отделното отчитане на машинния и хартиения вот

Лявата платформа ЛЕВИЦАТА! обяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд решението на ЦИК за отпадане отделното записване в протокола на резултатите от машинното и от хартиеното гласуване преди отчитането само на сбора от двата вида гласуване.

Според лявото обединение това дава предпоставки за машинации във вота и неправилно отчитане на резултатите от машинното гласуване при записване на крайния резултат от гласуването, като ще се попълва само общият резултат в секцията, без да е ясно колко гласа идват от машинно и колко от хартиено гласуване. Като отпада тази контролата, няма да може да се разбере дали правилно или дали изобщо е отчитан машинният вот в крайния резултат от гласуването – смятат от ЛЕВИЦАТА!. Според тях без тази информация по-лесно ще могат да се извършват чудовищни машинации на парламентарните избори на 2 април.

„След като хартиената коалиция в парламента премахна машинния протокол (прeгледен и неомазан от партийни ръчички), хартиената коалиция в ЦИК (ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от ИТН) премахна графата от протокола за отбелязване на гласовете от машинния и хартиения вот.“ – това написа във фейсбук профила си Мая Манолова от ЛЕВИЦАТА!. Тя припомни, че още като омбудсман е направила анализ на гласуването с хартия и с машини в обща секция като са показали редица случаи, когато вотът само от машинното гласуване е по-висок и от крайния резултат за някои партии.