Перник почете подвига на Дякона Левски!

Перник почете подвига на Дякона Левски!

Днес десетки перничани сведоха глава в памет на Апостола на свободата Васил Левски и запазиха минута мълчание по повод 150-та годишнина от гибелта му. Венци и цветя бяха положени пред паметника на Апостола в Перник от кмета на Община Перник Станислав Владимиров, областния управител Людмил Веселинов, кметове от общината, политически партии, общински съветници и много граждани.

„Силен характер, несломим дух, неизмерима смелост – това е Левски, един от най-достойните синове на България. И днес, Апостолът ни е нужен – той  живее в настоящето, и със своята доблест и нравствена  чистота  – ни води в бъдещето“. С тези думи водещият на възпоменателната церемония се обърна към всички перничани.

Ученици от XII ОУ „Васил Левски“ представиха рецитал за патрона на своето училище, а почетен караул на паметника на Васил Левски дадоха членове на клуб „Традиция“.

„19 февруари е сред малкото дати в календара, които ни обединяват и ни дават основание да се вгледаме в себе си, да преосмислим делата си и да потърсим  ориентир за бъдещето. И като Апостола да почерпим морални сили от идеала за независима, силна и целокупна България. Като никой друг Васил Левски съумя да извърши истински прелом в душите, да намери най-прекия път за превръщане на довчерашния роб в борец за свобода. Да предаде като безценен завет своята вяра и енергия не само на съратниците си, но и на идните поколения.

Левски е пример за това, какъв трябва да бъде истинският народен водач. Той започва своето революционно дело от низините на народа, където го посрещат хиляди. Затова става в легенда още приживе, делото му е пример за подражание, превръща се в посока към идеала – чиста и свята република.

150 години по-късно Левски продължава да обикаля българската земя, да ни заклева в името на род и родина, да ни освобождава от собствените грешки, да изтръгва безразличието от всяко българско сърце. 19 февруари е денят, в който свеждаме смирено глави и мълвим: „И днес си ни нужен, Апостоле!“ са думите на почит и преклонение пред паметта на Дякона, с които кметът на общината Станислав Владимиров се обърна към перничани.

„Преди 150 години Отечеството ни губи един от най-достойните си синове – Васил Иванов Кунчев.

Да се говори за Левски е трудна задача, тъй като образът му е дълбоко запечатан в съзнанието на всеки българин. Името му е синоним на свободата, както и на дълбоката вяра в идеала за чиста и свята република.

Делото на Левски ще остане завинаги в историята на народа ни, а името му ни задължава да бъдем достойни негови наследници, да се учим и да работим за постигането на неговия идеал.

Безброй са мъжете, загинали в името на свободата, но нейният апостол е един – Васил Кунчев! Поклон пред тебе, Апостоле!“ се казва в обръщението към жителите на региона на областния управител Людмил Веселинов.

Чествания днес имаше във всички общини на региона.